Hatem hastanesinden sonbahar uyarısı

Özel Hatem hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap BOZDOĞAN en çok sonbaharda görülen alerjik hastalıklar, neden olan etkenler ve alınacak önlemler hakkında bilgiler verdi. Sonbaharda görülen polen alerjileri, çevresel faktörlerle birleşerek alerjik hastalıkları daha da çok artırdığına dikkat çekenÖzel Hatem Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap BOZDOĞAN ‘Yabani otlardan yayılmaya başlayan polenler, yağışlarla birlikte artan […]

Hatem hastanesinden sonbahar uyarısı

Özel Hatem hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap BOZDOĞAN en çok sonbaharda görülen alerjik hastalıklar, neden olan etkenler ve alınacak önlemler hakkında bilgiler verdi.

Sonbaharda görülen polen alerjileri, çevresel faktörlerle birleşerek alerjik hastalıkları daha da çok artırdığına dikkat çekenÖzel Hatem Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap BOZDOĞAN ‘Yabani otlardan yayılmaya başlayan polenler, yağışlarla birlikte artan küf mantarları, kapalı mekânda oluşan ev tozu akarları ve artan viralenfeksiyonlar alerjileri ve astım hastalığını tetikliyor. Sonbahara yaklaştığımız bugünlerde alerjik rinit yani ot polen alerjisi şikayetleri artıyor. Ağustos sonu itibariyle ortaya çıkan ot polenleri, kasım ortasına kadar alerjisi olanlara adeta işkence ediyor’ dedi.
Alerji tedavisinde ilk yapılması gereken şeyin korunmak olduğunun altını çizen Özel Hatem Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap BOZDOĞAN ‘ Öncelikle alerjinin sebebinin tespit edilmesi gerekiyor. Polenlerin yoğun olduğu bu dönemde pencereleri kapalı tutulmalı, eve girmeden önce ayakkabı ve ceket çıkarılmalı, her akşam yatmadan önce saçlar yıkanmalı, polenlerin yoğun olduğu 10.00 ile 16.00 saatleri arasında mümkün olduğunca dışarıda bulunulmamalı, kıyafetleri yatak odalarına koyulmamalı, polenlerin çok olduğu yerde spor yapılmamalı, ağız ve burunu koruyan maske kullanılması gerekiyor’dedi.
Mevsimsel alerjisi olan kişilerin yaklaşık %30’unda evcil hayvan alerjisi olduğunu kaydeden Özel Hatem Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap BOZDOĞAN ‘ Allerji, duyarlı kişilerde, evcil hayvanların dışkı, kürk, tükürük ve idrarı ile tetiklenir. Bazı köpek ırkları daha az alerjendir. Kediler köpeklere oranla iki kat daha fazla allerjiye neden olur. Kürklü hayvanlarla, özellikle kedi ve köpeklerle temastan kaçının. Evcil hayvan alerjisine karşı çeşitli önlemler alınması gerekiyor. Bunları sıralayacak olursak; Evcil hayvanınızı düzenli yıkayın, bu esnada filtreli maske takın,çöp kutularını ve evcil hayvan yataklarını havalandırmadan uzak tutun,veterinerinize danışarak hipoallerjenik ırkları sahiplenmeyi düşünün, evde belirli alanlara girişini sınırlayın’ dedi.

Exit mobile version