Suriyeliler, pahalılık, yerel yönetimlerin kurbanlık, beton, baklava, yeme içme sektörüne yönelik uygulamaları başta olmak üzere Gaziantep gündemini ilgilendiren sorunlar hakkında çok önemli açıklamalar yapan Yıldırım yorulduklarını söyledi. Yıldırım, başta belediyeler olmak üzere herkesin kendi işini yapması çağrısında bulundu. Yıldırım, “Biz bugüne kadar kendi göbeğimizi kendimiz kestik. Biz yorulduk. Bu şehirde hayvancılık ve tarım biterse üretim biterse bu gemi batar. Bu şehrin aşağıya çekilmemesi lazım. Yeter artık herkes kendi sorumluluğunu yerine getirmeli. Yükü hepimiz paylaşmalıyız” dedi.
Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, odanın meclis toplantısında öncesinde Gaziantep’in sorunlarıyla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Yerel yönetimlerin küçük esnaf, inşaat sektörü ve kente verdiği zararlarının boyutlarını anlatan Yıldırım, Suriyeli meselesinin bir an önce çözülmesi çağrısı yaptı. Vergisini veren, istihdam yaratan Suriyelilere söyleyecek sözlerinin olmadığını belirten Yıldırım, “Bugün Gaziantep’te faaliyet gösteren kayıtlı Suriye işletme sayısı odamız, sanayiler odası, esnaf odalarına kayıtlı olmak üzere toplam 6 bin 300 kişidir. Kayıtlı Suriye istihdamı ise 12 bin kişidir. Bu sayılar bile şehrimizdeki Suriye nüfusunun kayıt dışı boyutunu gözler önüne sermeye yetiyor. Yani yaklaşık 20 bin kişi 5 ile çarpsanız 120 bin kişi, 6 ile çarpsanız 140 bin kişi. 470 bin insan varken geri kalan 300 bin kişi bu şehirde neyle geçiniyor neyle barınıyor yaşamını ne ile idare ediyor” diye sordu.
13 YILLIK MİSAFİRLİK OLMAZ
Sorunların tetikleyicilerinden birinin de 13 yıldır şehirde bulunan koruma altındaki Suriyeliler olduğunu anlatan Yıldırım, “Hepimiz de biliyoruz ki 13 yıllık misafirlik olmaz. Kayıt dışı nedeniyle ticari faaliyetlerin yarattığı haksız rekabet, kimi sektörlerde elde ettikleri sürümler işletmelerimizi iç ve dış pazar kayıpları, kiralar başta olmaz üzere genel fiyat seviyesinde sosyal kültürel yapımız olan olumsuz etkileri ne yazık ki her geçen gün artan bir oranda hissediyoruz. Bugün Gaziantep’te faaliyet gösteren kayıtlı Suriye işletme sayısı 6 bin 300 kişidir. Kayıtlı Suriye istihdamı ise 12 bin kişidir. Bu sayılar bile şehrimizdeki Suriye nüfusu kayıt dışı boyutunu gözler önüne sermeye yetiyor. Yani yaklaşık 20 bin kişi 5 ile çarpsanız 120 bin kişi 6 ile çarpsanız 140 bin kişi, 470 bin insan varken geri kalan 300 bin kişi bu şehirde neyle geçiniyor neyle barınıyor yaşamını ne ile idare ediyor. Bu sayılar bile şehrimizdeki Suriyeli nüfusu düşününce kayıt dışılığın boyutunu gözler önüne sermeye yeter. Bu durumun Türk işletmeler açısından yarattığı haksız rekabeti hepiniz tahmin edebilirsiniz. Bütün bunlar olayın ne kadar vahim bir boyutta olduğunu en büyük göstergesidir. Bizler Gaziantep Ticaret Odası olarak 10 yıl önce bu sorunları ön görmüş ve çözüm önerilerini sunmuştuk. Yani biz bu sorunu bugün farkında olanlardan değiliz. Bu şehri bu sorununu 10 yıl önce bu olaylar başladığında göz önüne bulundurarak çözümü ve bu konudaki dikkatin sağlanması açısından odamız her türlü çalışma girişimi yapmıştır” dedi.