Kış mevsiminin başlaması ile birlikte şehir genelinde zaman zaman ısınmadan kaynaklı hava kirliliği gözlendiğini tespit eden Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, bu durumu asgariye indirmek için bir takım önleyici tedbirler alıyor.
Kış mevsimi ile birlikte hava kalitesi iyileştirme çalışmaları kapsamında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ekiplerince; kazan dairesi, kalorifer kazanı yakma belgesi, kazan yakma talimatı, yangın söndürme ekipmanları, katı yakıtların denetimi ve baca temizliği kontrolleri düzenli olarak yapılıyor.
Gaziantep’e giren tüm katı yakıtlar (kömür, odun) Gaziantep Mahrukatçılar Odası girişinde bulunan kontrol noktasında teknik elemanlar tarafından kontrol edilmekte ve şüpheli yakıtlardan numune alınarak analiz için akredite laboratuvarlara gönderiliyor. Standartlara uygun olmayan yakıtlara el konularak idari para cezası uygulanıyor ve uygun olmayan yakıtlar Gaziantep Valiliği yediemin deposunda muhafaza altına alınıyor.
Gaziantep Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın kaymakamlıklar aracılığı ile dağıttığı kömürlerden numune alınıyor ve belirlenen standart değerlere uygun kömürlerin kullanımına izin veriliyor.
Bu denetimlerin yanında; Gaziantep hava kalitesinin iyileştirilmesi çalışmaları kapsamında; 02.10.2015 tarih ve 2015/95 Nolu Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile katı ve sıvı yakıt kullanımı sonlandırılarak “Alternatif Temiz Yakıt” kullanılması zorunlu hale getirildi. Bu karara göre:
Merkezi Sistemli Binalar; 30.10.2016 tarihine kadar; Şahinbey ilçesinde; Beydilli, Güneş, 60.
Yıl, Alleben, Kavaklık, Konak, Deniz, İstiklal ve 23 Nisan Mahalleleri. Şehitkamil ilçesinde; Kayaönü, Selimiye, Değirmiçem, Emek, Atatürk, İncilipınar, Güvenevler, Osmangazi, Pancarlı, Fatih, Sarıgüllük, Gazi ve Yaprak Mahalleleri’nde temiz yakıt kullanım zorunluğu başaltıldı.
Bireysel Sistemli Binalar; 30.10.2017 tarihine kadar, diğer ilçe merkezlerindeki mahallelerde ise; 30.10.2018 tarihine kadar, yeni yapılacak binalarda ise ruhsat aşamasında alt yapının uygun olduğu yerlerde alternatif temiz yakıt kullanımı zorunlu hale getirildi.
Büyükşehir Belediyesi yetkilileri “Alternatif temiz yakıt kullanımı ile ilgili bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yapılarak vatandaşların sağlıklı bir kentte yaşam sürmeleri için gerekli çalışmalar titizlikle yürütülmektedir. Alınan kararların hayata geçirilmesi ve vatandaşlarımızın temiz yakıt kullanımı konusunda göstereceği özenle birlikte ilimizin hava kalitesi istenilen düzeye gelecektir” açıklamasında bulundular.