MEHMET GÖKDAĞ, “DEMOKRASİ, HUKUKUN ÜSTÜNLÜGÜ VE ÖZGÜRLÜKLER OLMADAN YATIRIM ORTAMI İYİLEŞMEZ”
-“ İŞ DÜNYASI TEDİRĞİN, HIZLA NORMALLEŞMELİYİZ ”
CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ, “TBMM Genel Kurulu’nda Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla İcra ve İflas Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Tasarısı üzerinde yaptığı konuşmasında, uzunca bir dönemden beri sürekli yatırım ortamını düzeltici yasalar çıkartılıyor. Sürekli yatırım ortamını iyileştirmek adına çok sayıda yasa çıkarılıyor, çıkarılmaya devam ediliyor. Ama nedense bir türlü düzelmiyor, bir türlü yatırım ortamı düzelmiyor. Demek ki ortada kronik bir durum olduğunu” kaydeden Gökdağ; “Yatırımdan bahsediyorsak o zaman TÜSİAD yani Sanayici İş İnsanları Derneğinin sözlerine bir kulak verelim. Yani madem yatırımdan bahsediyoruz, işin sahibine bir soralım. Yatarımın artması için, yatırım ortamının iyileştirilmesi için ne yapılması gerekiyor? Bakın, TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik diyor ki: “Hiçbir ekonomik kazanımın demokraside ilerleme sağlamadan kalıcı ve sürdürülebilir olması mümkün değil. Hukuk, demokrasi ve özgürlükler toplumu olmadan katma değer ve istihdam yaratmaktan, nitelikli yatırım çekmekten veya etkin girişimlerin yeşerdiği ülke olmaktan bahsedemeyiz.” Bunu kim söylüyor? Bunu, ülkede yatırım yapmasını beklediğimiz kurumun başındaki insan söylüyor. “Hızla olağanüstü hâlden çıkıp normalleşmeye dönmeliyiz.” diyor. Yine TÜSİAD Başkanı Bilecik, yabancı yatırımcıların Türkiye’ye gelmesine dair şikâyetler aldıklarını belirtiyor. Bizler ihracatımızı artırmaya, ticari ilişkilerimizi geliştirmeye çalışırken, ticari ortaklarımız mal tedarikinde bir risk olur mu acaba diye düşünebiliyor ve maalesef yurt dışındaki algının buradan farklı olduğunu söylüyor” dedi.
Gökdağ, sözlerine şöyle devam etti “bunu bir muhalefet partisi olarak biz söylesek ona bir sürü kılıf uydurabilirsiniz, bir sürü itiraz yapabilirsiniz. Bunu iş adamı söylüyor, yatırımcı söylüyor ve hızla normalleşmemiz gerektiği konusunda uyarıyor, güvenlik ve özgürlük birbiriyle çelişen değil, aslında birbirini tamamlayan önceliklerdir. Bu bilinçle hareket edilmesi demokrasimiz, millî menfaatlerimiz ve küresel rekabetteki gücümüz acısından kilit öneme sahiptir” dedi.
-“HUKUK DEVLETİ İLKESİNDEN ÖDÜN VERMEMELİYİZ!”
Yatırımcının gelebilmesi için, yatırımcının önünü görebilmesi ve planlama yapabilmesi gerektiğini belirten Gökdağ, “bunun için de hukuk devleti ilkesine sıkı sıkı sarılmamız gerekir “dedi.
Gökdağ, hukukun üstünlüğünü egemen kılmalıyız ki yatırımcı şunu bilmeli: “Şunu yaparsam, şu yatırımı yaparsam, şu işlemde bulunursam yarın şu olur, şu olur, bu olur, diye bir ayını, bir yılını, on yılını planlayabilmeli, bunun içinde herkes ama herkes hukuka bağlı olmalı, hukuk içinde kalmalı; Cumhurbaşkanı da Başbakanı da bakanı da milletvekili de hukuk kuralları içerisinde kalmalı. Şimdi, yarın ne olacağı bilinmeyen bir ortamda hangi yatırımcıyı getirebilirsiniz, kimin yatırım yapmasını bekleyebilirsiniz? Bir sabah uyandığında mal varlığına el konulmayacağının garantisinin olmadığı bir ülkede hangi yatırımcıdan bahsedebiliriz, hangi yatırımcıyı yatırım yapmaya çekebiliriz? ”dedi.
Gökdağ konuşmasının sonunda, demek ki böyle lokal yasal düzenlemeler yetmiyor. İşverenin, patronun çıkarlarını düzenleyen, işçinin haklarını engelleyen birtakım düzenlemelerle yatırım yapamıyorsunuz. Yatırım için özgürlükler ortamının, hukuk devleti ilkesinin ve bağımsız yargının olması gerekir ve herkesin hukuka uyması gerekir. Ama bizde çok acı bir durum var: Biz hukuka Cumhurbaşkanından en aşağıdaki sade vatandaşa kadar herkesin uymasını beklerken bizde mahkemeler uymuyor bir mahkemenin verdiği karara, diğer mahkeme “Sen kimsin?” diyor. Enis Berberoğlu davasına bakan başkan bir gün, bir gece vakti değişebiliyor. Buradan da kendisine, Sayın Enis Berberoğlu’na selam gönderiyorum. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun davasına bakan hâkim bir gecede değişebiliyor. Elbette ki bu ülkede yatırımların artması ve özellikle yabancı yatırımların ülkemizde yoğunlaşması hepimizin ortak isteği ve dileğidir. O hâlde yapılması gereken, hukuk devleti, bağımsız yargı, özgürlüklerin oluştuğu bir ortamı hep birlikte oluşturmak zorundayız” dedi.