Yarışmada Gaziantep’teki Özel Sanko okulları öğrencileri, 2 dünya birinciliği, 2 de dünya ikinciliği elde etti.
ABD’de düzenlenen “ROBOGAMES Dünya Robot Yarışmasına Türk öğrenciler damga vurdu. Özel SANKO Fen-Teknoloji Lisesi ile Özel SANKO Koleji 12. ve 9. sınıf öğrencilerinden oluşan ekip, girdiği yarışmada 2 dünya birinciliği, 2 dünya ikinciliği elde etti. Yarışmada, akıllı yelek projesi ile Ali Kağan Akbaş, Lego Tube Push Projesi ile Cemil Serden Şahin öğrenciler dünya birincisi oldu. Aynı yarışmalarda, trafik ışığı projesi ile Koray Çekici ve Tekin Orkun Hengirmen isimli öğrenciler ile lego bowling projesi ile Atakan Aslan dünya ikincisi oldu.
Robot alanında en prestijli yarışma
SANKO Okulları Robotik Öğretmeni Harun Bayseçkin, ABD’de 21-23 Nisan tarihlerinde düzenlenen “ROBOGAMES Dünya Robot Yarışmasının dünyanın en prestijli robot yarışması olduğunu belirterek, yarışmanın en fazla katılımcının iştirak ettiği organizasyon olduğunu da kaydetti. Öğrencilerin hak ettikleri bir başarı elde ettiklerini belirten Bayseçkin, “Hepsinin aynı ayrı projeleri vardı. Yarışmaya gittiğimizde oldukça heyecanlı anlar yaşandı. Gerek jüri sunumu gerekse ziyaretçilerin ilgisi dolayısıyla. Haklı bir başarı elde ettiklerini düşünüyorum. Kendim, okulum, şehrim ve ülkem adına gurur dolu anlar yaşadık” dedi.
Projelere patent girişimi
Bayseçkin, dereceye giren projelerle ilgili patent çalışması başlatıldığını söyledi. Serbest kategoride yarışan akıllı yelek projesiyle birinci olan Ali Kağan Akbaş, geliştirdiği yeleğin özellikle yaşlılarda ve bebeklerde kullanılabileceğini ifade etti. Çocuk ve yaşlıların hastalık durumunu ölçüp, sensörlerden aldığı verileri telefona anlık olarak gönderebildiğini anlatan Ali Kağan Akbaş, yeleğin nem oranı, nabız, ateş ve idrar durumu ölçümü yapabildiğini kaydetti. Akbaş, “Ayrıca acil durumlarda ilgili hatları arayabiliyor. Hem acil durumlara hızlıca müdahale etmeyi sağlıyor hem de erken teşhis konusunda size yardımcı oluyor. Yeleği giyen kişi de bir tuşa bakarak durumunu takip edebiliyor. Bu yelek bakım evlerinde, hastanelerde veya evlerde bakıcıyla bırakılan çocukların durumlarını kontrol etmek için kullanılabilir. 680 katılımcının olduğu yarışmada birincilik elde etmek benim için gurur vericiydi” dedi. Serbest kategoride “Lego Tube Push Projesi” ile dünya birincisi olan Cemil Serden Şahin ise yarıştığı kategoride robotların yerdeki 7 ruloyu bitiş noktasına bir dakika içerisinde götürebildiğini ifade etti. Şahin, “Bu yarışmalarda robotlara belirli görevler veriliyor ve onu yapmaları isteniyor. Yarışmada gerçekleştirdiğim performansla birinci olmaya layık görüldüm. Orada İstiklal Marşımızı okutup, bayrağımızı dalgalandırmak çok gurur vericiydi. Üniversitede mühendislik alanında eğitim almak istiyorum. Ülkem ve şehrim için büyük adımlar atmak istiyorum. Hepimiz bu yönde çalışıyoruz” dedi.
Trafiğe takılan ambulansa çözüm yolu
Yarışmada, Koray Çekici, arkadaşı Tekin Orkun Hengirmen ile birlikte yaptıkları Trafik Işığı projesi ile ambulansın trafiğe takılma sorununu çözüme kavuşturdu.
Bir arkadaşının annesinin kalp krizi geçirdiğini ve ambulansın trafiğe takılması nedeniyle hayatını kaybettiğini hatırlatan Çekici, ambulansların trafiğe takılmaması için projeyi geliştirdiklerini ifade etti. Amacın ambulansları en kısa sürede hastaneye yetiştirmek olduğunu kaydeden Çekici, “Ambulans kavşağa yaklaştığı zaman geçeceği güzergahta eğer kırmızı ışık yanıyorsa yeşil ışığa döner. Prototipimizde bunu sensörlerle sağladık ama gerçeğe uygulandığında bu kentlerdeki trafik yönetim sistemlerine rahatlıkla uygulanabilir. Projemizin ödül alması gurur verici. ABD’de de çok ilgi gördü. Günlük hayata kolaylıkla uygulanabilecek bir proje olduğu için dikkat çekti” diye konuştu.