s
Üniversite boyunca öğrencilerin kendilerine ve ailelerine katkı sağlamak amacıyla aldıkları KYK öğrenim kredileri okulun bitmesi ve öğrencilerin mezun olmasıyla beraber yerini geri ödemelere bıraktı. Akıllarda soru işaretleri bırakan KYK öğrenim kredilerinin geri ödemeleri hakkında açıklamada bulunan Yüksek Öğrenim ve Kredi Yurtlar Kurumu ödemelerin nasıl olacağı hakkında bilgi verdi.
KYK öğrenim kredisi alıp borcu bulunan yeni mezun öğrenciler için kurum kredinin bitişinden iki yıl sonra ödemelerin yapılması gerektiğini söyledi. Ayrıca kurumun internet sitesinde yer alan “öğrencilerin ödeyecekleri bakiye borcu eğitimi süresinde aldığı kredi miktarının üç katını geçemez” ifadesi hakkında da açıklamada bulunuldu. Bu ifadeye göre KYK öğrenim kredisi borçları krediyi ilk almaya başladığınız tarihten öğrenim süresi bitimine kadar geçen sürede veya devam edilen öğrenim kurumundan ayrılma, çıkarılma, geçici olarak uzaklaştırılma, kayıt dondurma, asgari ücret gibi devamlı gelirle çalışma ya da herhangi bir sebeple kredinizin kesildiği tarihe kadar olan dönemi kapsar. Bu sürede öğrenim kredisi olarak verilen miktarlara, Türkiye İstatistik Kurumunun Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki (Yİ-ÜFE) artışlar uygulanarak hesaplanacak miktarın eklenmesiyle belirlenir.
Belirlenen geri ödeme miktarı, geri ödeme tarihinden itibaren ödenmeyen borçlara aylık %1.40 oranında gecikme zammı günlük olarak uygulanır. Ödeme konusunda ikileme ve belirsizliğe düşen yeni mezun bireyler için geliştirilen Kredi ve Yurtlar Kurumunun web sayfasından ya da E-Devlet üzerinden geri ödeme başlangıç tarihini, ödemeniz gereken borç miktarını, aylık ödeme planını TC kimlik numaranızla öğrenebilirsiniz. Kredi ve Yurtlar Kurumunun size sunmuş olduğu aylık taksit planıyla borç ödemeleriniz vergi dairesinde ya da vergi dairesinin resmi internet sayfası üzerinde gerçekleştirmek mümkün.
Öğrenim kredisinin erken ödenmesi bireylere bazı avantajlar kazandırmakta. Kredi borçlarının tamamının, ödeme başlangıç tarihinden önce ödenmesi durumunda yapılan indirimler mümkündür. Erken ödeme indirimi kredi borcunun ana parası üzerinden değil TEFE borcu üzerindendir. Öğrencilerin öğrenim sürelerinin bitim tarihinden itibaren borçlarını bir yıl içinde ödemeleri durumunda anaparadan değil Türkiye İstatistik Kurumu Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki (Yİ-ÜFE) artışlardan doğan borçlarından %30; iki yıl içinde ödemeleri halinde ise % 20 erken ödeme indiriminden yararlanmaları mümkün.
İşsizlik, askerlik, yüksek lisans ve doktora eğitimi durumlarında birer yıllık süreyle geri ödeme borcunuzu ertelemeniz söz konusu. Borç erteleme başvurusu Kredi ve Yurtlar Kurumuna iletilen bir dilekçeyle yapılır. En çok merak edilen sorulardan bir tanesi olan kredi borçlarının silinip silinemeyeceği hakkında yapılan açıklamada ise; hastanelerin sağlık kurullarından hayatını çalışarak kazanamayacağı ibaresi bulunanların ve vefat edenlerin kredi borçlarının silineceği söylendi.