Ülkemizde yükselen binalar, kentsel dönüşümler sonucunda asansörler önemli bir ihtiyaç haline gelmiş, dikkat çekici boyutlara ulaşmış olduğundan asansörde bizi bekleyen tehlike de artış göstermeye başladı.
Gaziantep EMO Başkanı İslim Arıkan bu tehlikeye dikkat çekerek vatandaşları ve ilgili kurumları uyararak iş birliğine çağırdı.
Konuyla ilgili bir basın açıklaması yapan Arıkan şunları söyledi:
“Ülkemizde yükselen binalar, kentsel dönüşümler sonucunda asansörler önemli bir ihtiyaç haline gelmiş, dikkat çekici boyutlara ulaşmıştır.
Asansör aksamlarında sertifikalı ürünler yanında yetkin bakım ve montaj ekibinin de önemi her geçen gün artmaktadır. Asansör aksam üretiminin, özellikle Marmara, Ege, İç Anadolu Bölgesinde yoğunlaştığı, ancak asansör elektronik aksam ithalatının uzak doğu kökenli ürünler üzerinde yoğunlaştığı gözlemlenmektedir.
Sanayi Genel Müdürlüğü’nün sunduğu, Asansör Raporu 2017 verilerine göre;
2014 yılında, 167.325 asansörlerin %55’i,
2015 yılında, 203.231 asansörün %58’i,
2016 yılında ise, 301.533 asansörün %63’ü kırmızı etiket almıştır.
Kontrol edilen asansör sayısında önemli artışlar bulunmakla birlikte, kırmızı etiket oranı endişe vericidir.
Periyodik olarak yılda bir defa muayenesi gerçekleştirilmesi zorunlu olan, buna rağmen son zamanlarda artan asansör kazaları, şehrimizde de yaşanan ölümlü kazalar konunun önemini bir kez daha gündeme getirmiştir. Bu yıl Ocak ayında, Gaziantep’te özel bir hastanenin asansöründe sıkışan bir görevlinin vefat etmesi, son olarak bir asansör şirketinde görevli genç bir vatandaşımızın, bir apartmanın asansör bakımını yapmak üzere iken, iş kazası sonucu vefat etmesi, basına yansımayan birçok yaralanma vakaları asansör sektörüne dikkat çekmiştir.
Ölümlü kazalar gerçekleşmiştir, yaralanmalar olmuştur, birçok olay yargıdadır. Olay yerini incelemeden, bilgi sahibi olmadan kesin kanaat getirmek doğru değildir. Ancak yaptığımız araştırmalar sonucunda, bu kazaların önlenebilir olduğu anlaşılmaktadır. Kırmızı etiket sayısına baktığınızda, risklerin devam ettiğini, bu konuda gerek denetim mekanizmalarının, gerekse apartman sakinlerinin dikkat etmesini, konuyu önemine binaen gerekli tedbirlerin alınması zorunluluğunu hatırlatmak isteriz.
Bilinmelidir ki bir binanın asansörü, statik yapısı, makinası, su ve elektrik tesisatı kadar önemli ve vazgeçilmezdir. Kendi asansörünüzün sağlam olması, riski ortadan kaldırmamaktadır. Gittiğiniz mekanlarda, yapılarda, Kurumlarda, işyerlerinde, bindiğiniz asansörler de önlem alınmamışsa, risk devam etmektedir. Konu oldukça önemlidir.
Bizim burda çağrımız kontrol mekanizmaları, denetimi yapan kuruluşlar kadar, asansör sahiplerinedir.
Asansör sahipleri ücret vererek, belli periyotlarla yaptırdıkları kontrol formlarını almamakta ve bunun önemini gözardı etmektedirler. Bu raporları sorgulasınlar, bakım öncesi ve sonrasında asansörde neler eksikti? Neler yapıldı? Hangi testlerden geçirildi? Sorularına cevap bulsunlar.
Asansörlerin periyodik kontrolü, Bakanlık tarafından yetkilendirilen A tipi muayene kuruluşları ve bu kuruluşların belgelendirilmiş muayene elemanları ile yapılmaktadır. Bu kuruluşların hem teknik, hem hukuki sorumlulukları bulunmaktadır. Kısa vade de asansörlerde, yeni teknolojik gelişmeler olmamasına rağmen, sürekli yapılan mevzuat değişiklikleri ile iyi bir asansörün nasıl olması gerekliliği kanaatinin henüz oluşmadığını düşünüyoruz.
Dolayısı ile Akredite edilmiş kuruluşların, bu mevzuat değişiklikleri ile, asansörleri iyileştirme konusunda çabalarının sonuç veremeyeceğinden kaygı duyuyoruz. Mevzuatlarla birlikte akredite yapısının da yeniden değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Bununla birlikte, Akredite edilmiş kuruluşların her seviyedeki teknik personel kadrosu ve nitelikli eğitimi son derece önemlidir.
Yapı denetimde görev yapan denetçi arkadaşlarımıza, önemli görevler düşmektedir.
İyi bir asansörün Mimari, inşaat, elektrik ve makine disiplinlerinin birlikte vereceği nitelikli katkılar ile yapılacağı unutulmamalıdır.
Asansör sorunları göz önüne alındığında; İlimizde; Elektrik, Makine, İnşaat ve Mimarlar Odaları ve Belediyeler işbirliği ile Asansörler ile ilgili Yönetmelikler doğrultusunda, bir Çalıştayın yapılması ve elde edilen sonuçlarında uygulamaya hızla geçilmesi gerekmektedir.
Kazasız günler diler, saygılar sunarız”