İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube başkanı Gökhan Çeliktürk son günlerde ani değişen hava koşulları nedeniyle beton hazırlanması, dökümü ve bakımı ile ilgili müteahhitleri, beton santrallerini uyararak dikkat edilmesi gereken konularda açıklama yaptı.
İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Çeliktürk son günlerde ani değişen hava koşulları ve oluşan don neticesinde düşen hava sıcaklıkları soğuk hava şartlarında beton hazırlanması, dökümü ve bakımı konusunda başta üyeleri olmak üzere, müteahhitleri, beton santrallerini ve kamuoyunun alması gereken önlemler ve dikkat edilmesi gerekenler konularla ilgili uyarılarda bulundu. Gökhan Çeliktürk yaptığı açıklamada şöyle dedi “ İnşaat sektöründe yaygın olarak kullanılan beton; agrega, çimento, su ve duruma göre kimyasal ve mineral katkıdan oluşan bir yapı malzemesidir. Betonu oluşturan malzemelerin birbirleriyle kimyasal reaksiyona girmesi sonucu oluşan beton, hava ıssından ve şartlarından etkilenen bir yapı malzemesidir. Taze betonda priz esnasındaki donma tehlikelidir. Taze betonun döküldüğü ortamın sıcaklığının düşmesi, priz süresini uzatır, kalıp alım süresi uzar, betonun mukavemeti düşer, agrega parçalanmaları görülebilir. Beton yüzeylerin ani soğuması çatlamayı tetikler. Bu durumda betonun dayanım ve dayanıklılığı etkilenir. Beton için aşırı soğuk hava: Beton dökümü sırasında; ortalama sıcaklığın art arda üç gün süre ile + 5 ºC’nin altına düştüğü durumdur. Bu tür hava koşullarında, kaliteli beton elde edebilmek için yapım, döküm ve bakım işlerinde bir takım önlemlerin alınması gereklidir. Soğuk havada beton hazırlanırken; yüksek hidratasyon ısılı ve yüksek erken dayanım veren çimentolar kullanılmalıdır. Hedeflenen kıvam için gerekli en az miktarda su kullanılırken düşük su çimento oranı tercih edilmelidir. Prizi hızlandıran ve erken dayanım sağlayan kimyasal katkılar seçilmelidir. Soğuk havalarda beton dökümünde ise; beton dökümünün günün daha sıcak saatleri olan gündüz vakti tamamlanmasına dikkat edilmelidir. Don tehlikesi olan günlerde gerekli koruma sağlanamayacaksa beton dökümü uygun şartlar oluşuncaya kadar ertelenmelidir. Kalıp sökme süresi uzatılmalı, dökümden önce kalıba izolasyon yapılabilir ve yapılacak bakım tekniğine uygun kalıp kullanılmalıdır. Taze betonun döküldüğü ortamın sıcaklığı gün içinde +5 °C ‘nin altına düşerse 48 saat süreyle, bir günden fazla +5 °C ‘nin altına düşerse, 72 saat süreyle don etkisinden korunmalıdır”
Soğuk havada beton dökümünden sonra yapılacak bakımlar konusunda da uyarılarda bulunan Çeliktürk “ Soğukta yerleştirilen betonlar için koruma süreleri, yük ve donma şartlarına bağlı olarak ilgili standartlardan yararlanılarak yapılmalı ve belirtilen asgari sürelere uyulmalıdır. Soğuk havalarda koruma ve kür yöntemlerini seçerken; koruma ve kür işlemlerinin maliyeti, seçilen yönteme göre sağlanabilecek beton kalitesi ve yapı emniyetine oranla ikinci planda düşünülmelidir. Dökümden hemen sonra da betonun açık yüzeyleri yalıtkan örtülerle örtülerek hidratasyon ısısının korunması sağlanmalıdır. Koruma tedbirlerinin kaldırılması işlemi, en az çevre sıcaklığı ile beton sıcaklığı dengeye ulaşıncaya kadar devam ettirilmelidir. Sık donma – çözülme olaylarının görüldüğü durumlarda, ani sıcaklık değişikliklerinde koruma 7 ile 14 gün kadar uzatılmalıdır”dedi.