Cumhuriyet Halk Partisi Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait mülklere yasal sınırın çok üzerinde kira artışı yapmasını soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.
Türkiye’de yaşanan derin ekonomik buhranın yarattığı olumsuz etkilerin başında barınma sorununun geldiğini ifade eden CHP’li Meriç, “Ekonomik krizin derinleşmesi ve enflasyonun yükselmesi nedeniyle kira artışlarına yüzde 25’lik bir üst sınır getirildi. Ancak devletin koyduğu yasal sınıra en başta kamu kurumları uymuyor. Aralık ayı TEFE-TÜFE oranı yüzde 53,40 ve kira artış sınırı yüzde 25 olmasına rağmen Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü, mülkiyetinde olan kiralık işyerlerine yüzde 120, konutlara ise yüzde 200 zam yaptı. Ekonomik sıkıntılarla boğuşurken bir yandan da 6 Şubat deprem felaketlerini yaşayan Gazianteplilere bunu reva görmenin hiçbir hukuksal temeli yok. Bu yasa sadece vatandaş ev sahibini mi bağlıyor, ev sahibi devlet olunca bu yasa geçersiz mi oluyor? Dükkanını açamayan esnafın kirasına yüzde 120, depremin yaralarını sarmaya çalışan hemşerilerimize yüzde 200 kira artışı kabul edilemez. Bu konunun takipçisi olacağız, deprem bölgesindeki hemşerilerimizin mağduriyetini gidermek için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.
Melih Meriç, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a yanıtlaması talebiyle şu soruları yöneltti:
“Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü mülkiyetindeki bulunan kaç daire, konut, işyeri kiradadır?
Gaziantep’te Vakıflar Bölge Müdürlüğü mülkiyetinde olup işyeri ve mesken olarak kiraya verilmiş bulunan taşınmazlara 2024 yılı için uygulanan kira artışı oranı ortalaması nedir? Bu oran neye göre belirlenmiştir?
Deprem bölgesi olan Gaziantep’te barınma krizinin derinleştiği bir zamanda Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü kiracısı olanlara yapılan yüzde 120, yüzde 200 kira zammını karşılayamayacak vatandaşlarımız tahliye mi edileceklerdir?
Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü mülkiyetinde olup ihaleyle kiraya verilen taşınmazlara 2 yıl önce rayiç bedel üzerinden kira zammı yapılmış olmasına rağmen gerek konutlara gerekse iş yerlerine yasal üst sınırın kat be kat üstünde fahiş kira artışı yapılmasının gerekçesi nedir?”