Uzman Psikolog Filiz Yakmaz Basılgan, okula başlamanın çocukların hayatındaki en önemli adımlardan biri olduğunu belirtti
İHA
15 Eylül 2016 / 12:04
Uzman Psikolog Filiz Yakmaz Basılgan, okula başlamanın çocukların hayatındaki en önemli adımlardan biri olduğunu belirterek, bu uzun maraton için ebeveynlerin çocuklarını şimdiden hazırlamaları gerektiğini söyledi.
Uzmanlar bu eğitim-öğretim döneminde ebeveynlere okul için şimdiden çocuklarını hazırlamaları tavsiyesinde bulunuyor. Özel Hayat Hastanesi’nden Uzman Psikolog Filiz Yakmaz Basılgan, okulların açılma döneminde okula yeni başlayacaklar, okul değiştirenler ve bir üst sınıfa geçenler için farklı süreçler yaşandığını kaydetti. Bu süreçlerin her birinin kendine ait zorluklar içerdiğini anlatan Psikolog Basılgan, “Aileler için okulun ilk dönemleri daha zordur. ’Nereye kadar müdahale etmem gerekir? Ne zaman yardım almalıyım? Nelere izin vermeliyim?’ gibi soruların cevapları önemlidir. Okula başlamak çocuğunuzun hayatındaki en önemli adımlardan birisidir. Çünkü okul hayatının çocuğunuz üzerinde olan etkisi yıllarca devam ediyor” dedi.
Çocukların anaokuluna başladıkları anda bireyselleştikleri ve sosyalleştiklerini ifade eden Basılgan, “Bu dönemde çocukların zihinsel becerileri artar. İlkokula başlandığında ise okuma-yazma öğrenmek, dinlemek, sınıf kurallarına uymak gibi yeni durumlar çocuğun yaşantısına girer” diye konuştu.
Basılgan, ebeveynlere okullar açılmadan önce mutlaka çocuklarını öğrenim göreceği okula götürmeleri tavsiyesinde bulundu. Bu sayede çocuğun okulu tanıyacağını belirten Basılgan şöyle devam etti:
“Okula başlamadan önce ilk gün neler yaşayacağı hakkında bilgi verin. Okul çantasını beraber hazırlayın. Yaşayacağı sorunlarla ilgili öğretmeninden yardım isteyebileceğini söyleyin. İlk gün anne ve baba olarak okula giderken çocuğunuza eşlik edin. Sınıfa bırakırken vedalaşmayı uzun sürdürmeyin. Sabah okula gitmeden önce ailece beraber kahvaltı yapın. İlk gün biraz erken çıkıp telaşlı olmamaya çalışın. Anne ve baba olarak o gün asla tartışmayın, duyarlı ve dikkatli olun. Çocuğunuzun ilk gün olumlu duygular yaşamasını sağlayın. Anne ve baba olarak ilgili öğretmenlerle tanışın. Okul arkadaşları ve öğretmenleriyle ilgili olumlu duygular yaşayacağını çocuğunuza anlatın. İlk gün okul bitiminde anne ve baba olarak orada olmaya özen gösterin. Size güvensin ve kendini güvende hissetsin.”
Ebeveynlerin çocuklarıyla ilgili konularda meraklı olması gerektiğini de sözlerine ekleyen Basılgan “Çocuğunuzla ilgili meraklı olun. İlk gün neler yaşadığını sorun ve dikkatle dinleyin. Servisle gidiyor ise bindirme ve dönüşte servisten inerken orada olmaya özen gösterin. Çocuğunuzun okulu ve gün içinde yaşadıklarını çocuğunuzla konuşun. Okulun ilk günlerinde ondan aşırı ders temposu beklemeyin. Okul döneminin bir maraton olduğunu unutmayın. Okuldaki sorunlarda kimseyi suçlamadan anlamaya çalışın. Diğer sınıf geçişlerinde de aynı şekilde çocuklarımıza yaklaşırsanız daha uygun olacaktır” diye konuştu.
Basılgan, çocukların okula isteksiz gidiyorlarsa bunu davranışlarıyla yansıtacaklarını kaydetti. Bazen çocuklar okula uyum sağlamasalar da okula gitmekte isteksiz görünmediklerini söyleyen Basılgan, “Notların düşük olması, sinirlilik, endişe ve korkulu hali içinde olmaları, yatak ıslatma, tırnak yeme gibi belirti ve bulgular okula uyumun gerçekleşemediğinin işaretidir. Çocuğun okula uyum sağlayamaması çocuktan kaynaklı olabileceği gibi okuldan da kaynaklanabilir. Bu sebeple çocuğun uyum sağlayamadığını gözlediğinizde okulla iletişime geçip neyin yolunda gitmediğini öğrenin. Okul yılları çocuğunuzun gelişimi için çok önemlidir. Erken tespit edilen sorunlar zaman geçmeden çözümlenmeli gerekli durumda bir psikologdan destek alınmalıdır” şeklinde konuştu.