Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Deprem gelmeden kendinizi koruyun”

Türkiye genelinde İzmir’de yaşanan

Türkiye genelinde İzmir’de yaşanan deprem konuşulurken Gaziantep’te depreme karşı dayanıklı yapılar üretmek için hazır betonun önemi tartışıldı.

Türkiye genelinde İzmir’de yaşanan deprem konuşulurken Gaziantep’te depreme karşı dayanıklı yapılar üretmek için hazır betonun önemi tartışıldı. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, “Türkiye’miz bildiğiniz gibi deprem kuşağında yer almaktadır. Biz inşaat mühendisleri depreme karşı dayanıklı yapılar üretmek için çaba ve gayret göstermekteyiz. Beton yapı malzemesi, alanında en kritik öneme sahiptir” dedi.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi tarafından Meslek İçi Eğitim Semineri kapsamında ‘Beton Teknolojileri ve Doğru Beton Uygulamaları Semineri’ verildi. Avrupa Hazır Beton Birliği(ERMCO)ve Türkiye Hazır Beton Birliği(THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık’ın katılımıyla gerçekleşen programda sektörün sorunları ve çözümleri konuşuldu.

ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR

Yaptıkları çalışmalardan bahseden Gökhan Çeliktürk, “İnşaat mühendislerinin mesleki ve sosyal gelişmelerini sağlamanın yanında uzmanlık alanlarımızı toplumun yararına kullanarak hizmet üretmeyi bir görev olarak görüyoruz. Mesleğimizin ve odamızın ilgi alanında bulunan konular ülkemizin ekonomik, sosyal ve siyasi sorunlarından bağımsız olarak ele alınamaz. Mesleğimizin etik ve evrensel değerlerini dikkate alarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnsan hakları ve hukukun evrenselliği ilkelerini dikkate alarak da hizmet üreten bir anlayışın savunucuları olacağız” ifadelerini kaydetti.

YETERLİ BULMUYORUZ

“Türkiye’miz bildiğiniz gibi deprem kuşağında yer almaktadır” diyen Çeliktürk, “Biz inşaat mühendisleri depreme karşı dayanıklı yapılar üretmek için çaba ve gayret göstermekteyiz. Beton yapı malzemesi, alanında en kritik öneme sahiptir. 1998’de yürürlüğe giren deprem yönetmeliği bu durumu göze alarak yapı kalitesinin yükseltilmesi ve depreme dayanıklı binalar üretilmesi için deprem bölgelerinde kullanılacak en düşük beton dayanıklılığını C 20 olarak belirtilmiştir. Böylelikle bir deprem esnasında olası can ve mal kaybını en aza indirmeye yönelik olarak bir adım atılmıştır. Ama biz bunu yeterli bulmuyoruz. Biz inşaat mühendisleri olarak dayanım sınıfını minimum C 30 kalitesinde olmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

KAÇAK BETON SATIŞI ENGELLENMELİ

Kontrolsüz ve kaçak bina sorunun önüne geçilmesi gerektiğine değinen Gökhan Çeliktürk, “Bir inşaatın başlangıcı inşaatın ruhsatıdır. İnşaat ruhsatı mimar ve mühendislerin projelerini belli kriterlere göre yapmış olduğunu gösterir. Ruhsatsız ve kaçak binalarda belediyelerimizin, yapı denetim firmalarının kontrolü olmadığı gibi imar ve çevre standartlarına da uyulması beklenemez. Şehrimizde hazır beton satışında imarlı bölgelerde ruhsatı olmayan yapılara beton satışını engellemenin kaçak yapıların önüne geçmek için çok faydalı olacağını düşünüyoruz. İnşaat Mühendisleri Odası olarak bir sloganımız var: ‘İnşaat Mühendisleri ile depremden önce tanışın’ diyoruz” dedi.

 HAZIR BETON KULLANIMI YAYGINLAŞMALI

ERMCO ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık ise yaptığı konuşmada, “Türkiye ekonomisin dinamitlerinin sağlamlığı 15 Temmuz sonrasında bir kez daha test edilmiştir. Ekonomimiz bu sınavdan alnının akı ile çıkmıştır. Dün gece Ege Denizinde meydana gelen depremde yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. Çok şükür ki şu ana kadar herhangi bir can kaybı bulunmamaktadır. Ancak çok sayıda bina hasar almıştır. Bu nedenle hazır beton kullanımın yaygınlaşması ve beton alanındaki gelişmelerin yakından takip edilmesini çok önemsiyoruz. Türkiye’nin her yerinden beton üreticileri ve kullanıcılarıyla bir araya gelmenin gelişmeleri paylaşıp sorunları tartışmanın önemine inanıyoruz” ifadelerine yer verdi.

YÜZDE 100’Ü DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR

Betonun kullanışlı bir malzeme olduğunun altını çizen Işık, “Beton dayanıklıdır, uzun ömürlüdür, masraflı bir malzeme değildir, erişimi oldukça kolaydır. Nüfusun fazla olduğu yerlerde barınma sorununa cevap verir. Beton uzun yıllar kullanılır, yenilenebilir ve kullanım ömrü bittiğinde yüzde 100’ü geri dönüştürülebilir. Beton estetik kullanıma uygun yapısı sayesinde şehirlerin çevresine yenilik ve çağdaşlık getirebilir” dedi.

GAZİANTEP BİRÇOK KENTE ÖRNEK OLACAK

Gaziantep’in şehir yapısı hakkında konuşan Yavuz Işık şu şekilde konuştu, “Gaziantep’te tarihi taş binaları, tarihi hanları ve modern yapıları bir arada görmekteyiz. Türkiye’nin en büyük kentlerinden biri olan Gaziantep’in tarihi ve modern olanı bir araya getirme konusunda çok büyük bir potansiyeli olduğunu bilmekteyiz. Eminim Gaziantep hızlı yapılaşma ile beraber koruduğu ve yeniden oluşturduğu şehir yapısıyla birçok kente de örnek olacaktır” dedi.