Gaziantep Üniversitesi GAÜN Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) ve Kültür Müdürlüğü işbirliğiyle hazırlanan “Dünyanın Dilinden Çanakkale Programı” Atatürk Kültür Sahnesinde gerçekleştirildi. TÖMER’de eğitim gören uluslararası öğrencilerin hazırladığı şiir ve müzik dinletisinde Suriyeli, Ganalı, Etiyopyalı ve Afganistanlı öğrencilerden oluşan grubun İstiklal Marşı’nı seslendirmesi salondan büyük alkış aldı. Muhammed Nahhas ve Ahmad Shazlı’nın ‘Dur Yolcu’, Orhan Anwer’in ‘Çanakkale Savaşı’nda’ ve Reshide Kasap’ın “Memleket İsterim” gibi çok sayıda şiiri coşkulu bir sesle okuyan öğrenciler beğeniyle izlendi. Programın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Ali Gür, tarihte çok önemli anların olduğunu ve bu tarihe şahitlik yapan nice milletlerin ortak kararla, ortak vicdanı harekete geçirdiklerini belirtti. Çanakkale Şehitliği’nde Kürt Memo ile Türk Mehmet ve Arap Muhammed’in yan yana yattığını belirten Gür, “O gün sarığıyla, cübbesiyle, fesiyle, şapkasıyla inançlar ve ırklar hepsi buluştu. Vatan mevzubahis olunca farklılıkların hepsi gözardı edildi. 1921’e gelince kurtulmuş bir vatan, aynı zamanda dünyaya bu millet asla pes etmez ve diz çöktüremezsiniz diyecek kadar da dünyaya net bir mesaj verildi. Yine son olarak ülkemizde 15 Temmuz’da bu birlik ve beraberlik mesajını hep birlikte gördük, yaşadık” dedi.
Uluslararası öğrencilerin Türkçe’yi kendileri inanmış şekliyle tamamen şiiriyle, jest ve mimikleriyle aynı zamanda müziğini ve dansını, ritüellerini, halk oyunlarını kısa sürede öğrenebildiklerini kaydeden Prof. Dr. Gür, öğrencilere hitaben, “Yıllarca birileri ’Türkçeyi öğretiyoruz’ diyerek bizi kandırdılar ve sizleri avuçlarının içerisinde vatan haini olarak yetiştirmeye kalktılar. Bizi de aldattılar. Ama sizler gönülden öğrenirseniz, vatanına, milletine sevdalı gençler olarak öğrenirseniz, hem burayı benimsersiniz, hem de kendi memleketinizde bizim gönül elçimiz olursunuz. Bu yüzden sizleri çok önemsiyorum. Bakın burada çok farklı renkler var. Allah’ın ayetleri olarak siz bizim için önemli bir nişansınız. Farklı dilleri konuşuyorsunuz ve en önemlisi farklı inançlarınız var. Peki burada hiç sorun yaşadınız mı? Yaşamazsınız. Osmanlı ruhu dediğimiz o gün dedelerimizin, atalarımızın ayaklanma olarak bütün dünyaya ilan ettiği ruh şu anda da devam ediyor, bilesiniz ki o vicdan hala hayatta. Bütün dünyaya yine Türk Milleti olarak haykırıyoruz. Bu da dünyanın dinmeyen sesi olacak” diye konuştu. 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferinin önemine dikkat çeken TÖMER Müdürü Yrd. Doç. Dr. Fettah Kuzu, bu vatanın elde edilmesi ve korunması noktasında ecdadımızın can siper hane bir şekilde, tüm dünyaya karşı hayatı pahasına mücadele ettiğini hatırlattı.
Programın sonunda TÖMER öğrencileri tarafından Rektör Prof. Dr. Ali Gür’e portresinin yer aldığı kara kalem çalışması hediye edilirken, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hilmi Bayraktar, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Mehmet Emin Sönmez, Genel Sekreter Doç. Dr. Ayhan Doğan, TÖMER Müdürü Yrd. Doç. Dr. Fettah Kuzu tarafından da öğrencilere katılım belgesi verildi.