Geleceğin mesleği mühendislik

Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Hüseyin Ovayolu, geleceğin mesleğinin mühendislik olduğunu vurgulayarak üniversite tercihi yapacak olanlar için “makina, elektrik, elektronik, mekatronik, bilgisayar başta olmak üzere diğer mühendislik disiplinleri de gelecekte ön planda yer alacaktır” tavsiyesinde bulundu. Ovayolu’nun açıklaması şöyle; “Dünyamız teknoloji ve inovasyon çağı olarak gelişmeye devam ediyor. Sanayi, imalat, üretim, endüstriyel tasarım, ulaşım, […]

Geleceğin mesleği mühendislik - Telgraf Gazetesi

Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Hüseyin Ovayolu, geleceğin mesleğinin mühendislik olduğunu vurgulayarak üniversite tercihi yapacak olanlar için “makina, elektrik, elektronik, mekatronik, bilgisayar başta olmak üzere diğer mühendislik disiplinleri de gelecekte ön planda yer alacaktır” tavsiyesinde bulundu.

Ovayolu’nun açıklaması şöyle; “Dünyamız teknoloji ve inovasyon çağı olarak gelişmeye devam ediyor. Sanayi, imalat, üretim, endüstriyel tasarım, ulaşım, iletişim, bilgisayar, elektronik, internet, tarım, sağlık alanlarında ilerleme hız kesmeden devam ediyor ve büyük teknolojik gelişim ve yenilikler yaşanıyor. Teknolojik yenilikler birçok mesleğe olan ihtiyacı azaltarak bir kısmının yok olmasına neden oluyor bir yandan da farklı meslek gruplarının da oluşmasını sağlıyor.

Bu değişim içerisinde değişmeyen en temel meslek mühendislik olarak karşımıza çıkıyor.  İnsanlığın her türlü ihtiyacını karşılamaya yönelik yüzyıllardır hizmet üreten, barınma, ısınma, sağlık, beslenme, ulaşım vb. ihtiyaçlarını karşılamak için, kısacası yaşamı kolaylaştırmak için mühendisler hizmet üretmişler ve üretmeye devam etmektedirler. Çevremizde gördüğümüz her nesne, her araç, her gereçte mühendislerin katkısı yadsınamaz bir gerçekliktir. Otomobilden uçağa, bilgisayardan iletişim araçlarına, yol ve köprülerden binalara, hemen hemen hepsinin tasarımında ve üretiminde mühendisler rol oynamışlardır. Gün geçtikçe insanlığın ve toplumun ihtiyaçları değişmekte ve yeni gereksinimler oluşmaktadır. Bu ihtiyaç ve gereksinimlere cevap verilirken, bu süreçte başrol olacak kişiler yine mühendisledir. Şu an dünyada ki ilk yüz firmanın mühendislik kökenli firma olduğu da bilinmektedir.

Evet yukarıda belirtilen gerçekliklerden dolayı, geleceğin mesleği mühendisliktir ve dünya var oldukça en değerli meslekler arasında yer alacaktır. Özellikle de makina, elektrik, elektronik, mekatronik, bilgisayar başta olmak üzere diğer mühendislik disiplinleri de gelecekte ön planda yer alacaktır.

Ama mühendislik mesleğini tercih etmenin, okulu bitirip mühendis olmanın yeterli olmadığını da bilmek gereklidir.

Ne yazık ki Ülkemizdeki birçok üniversitemizde mühendislik eğitimi yeterli değildir. Yetkin ve nitelikli mühendisler yetiştirilememektedir. Eğitim kalitesi gün geçtikçe düşmektedir. Öncelikle mühendislik mesleği seçilecek ise, sıralaması maksimum 50.000 olan fakülteler tercih edilmelidir. Öğrencilik sırasında temel mühendislik eğitiminin yanında mümkün olduğunca mühendis adayları kendilerini teknik ve sosyal olarak da donatmalıdır. Yabancı dil artık mühendisin olmazsa olmazıdır.

Mühendis, matematik, fizik ve diğer temel bilimleri iyi bilmelidir. Devamlı araştırmak, kendisini geliştirmek, yeni tasarımlar yapmak, proje geliştirmek ve üretmek zorundadır. Mühendislik bir bakıma problem çözme sanatıdır. Daha önce yapılmamışları hayal etmek ve yapmak temel hedefidir. Sıradan mühendis olunacak ise olmamak daha iyidir.

Ülke olarak teknolojik ve enerjideki dışa bağımlılığımızı azaltmak için, kendi hammaddelerimizi, yani mühendislik öğrencilerimizi işleyerek katma değer kazandırmamız, Ülkemizin geleceği açısından son derece önemlidir. Bu neden ile sıralamada 240.000’inci öğrencileri alan mühendislik fakültelerinin maksimum 50.000’lere çekilmesini, eğitimdeki kalitenin artırılmasının, yetkin ve nitelikli mühendisler yetiştirilmesi gerektiğini hatırlatmak istiyoruz.

Bu vesile ile tercih yapacak tüm öğrencilerimizin, kendi ilgi, özellik ve becerilerine uygun, severek ve isteyerek yapabileceği mesleğe göre tercih yapmalarını ve başarılı bir üniversite hayatı geçirmelerini diliyoruz”

(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “http://connect.facebook.net/tr_TR/sdk.js#xfbml=1&version=v2.5”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Exit mobile version