Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

GSO’da ARGE ve tasarımın önemi konuşuldu

GSO Yönetim Kurulu Üyesi

GSO Yönetim Kurulu Üyesi Ali Özpolat toplantıda yaptığı konuşmada ARGE ve tasarıma önem veren şehir ve ülkelerin hızla geliştiğini ve büyüdüğünü söyledi.

Özpolat, etrafımızda gördüğümüz her şeyin bir tasarım ürünü olduğunu belirterek, “Tasarım sanayide de olmazsa olmalarımızdan bir tanesidir. Ürüne katma değer katan onun kalitesini ön plana çıkartan pazarlamada önceliğini sağlayan tasarımıdır” dedi.

ARGE ve inovasyonu kullanarak farklı ve yenilikçi tasarımlar yapan firmaların emsal ürünler üreten firmalardan bir adım önüne çıktığını kaydeden Özpolat, “Günümüz teknoloji ve bilim çağında rakiplerimizle rekabet etmenin yolu ARGE ve tasarımdan geçiyor. Her ne kadar eşit ürünü üretirseniz üretin ARGE’sinde bir adım önde olan firma ürünün satışında 10 adım önde olur. Çok kaliteli üretilen bir üründe eğer iyi bir tasarım yoksa ürünü istenilen fiyata veya katma değerli fiyatına satmanız mümkün değildir” şeklinde konuştu.

Kentimizin ve ülkemizin gelişmesi için ARGE, tasarım, inovasyon ve markalaşmaya daha fazla önem verilmesi gerektiğine dikkat çeken Özpolat, “Bunlara ne kadar önem verir ve bunların üzerine çalışmalar yaparsak ihracatımızdaki birim fiyattaki katma değer oranı o kadar artar. Daha az ürünü daha fazla fiyata satma fırsatı elde etmiş oluruz” ifadelerine yer verdi.
Bunları başarmak için öncelikle eğitime çok büyük önem verilmesi gerektiğinin altını çizen Özpolat, “Devletimizin ARGE ve tasarıma verdiği destekleri yerinde ve faydalı buluyor bu desteklerin artarak devam etmesini istiyoruz. Bundan 10 yıl önce ARGE ve tasarıma bu kadar destek verilmiyordu. Şuanda devletimizin destekleri sayesinde bu alanlarda iyi bir bilinç uyandı. Bu bilinci sanayiye döndürme aşamasındayız. Bu aşamayı da daha yüksek bir teknolojiye ve katma değeri yüksek ürün üretmeye döndürdüğümüzde hedefimizin ilk adımını yakalamış olacağız. Daha çok ARGE daha çok tasarım yapmalıyız. Endüstriyel tasarıma da çok büyük önem vermeliyiz. Bütün sektörlerde bunu yapmamız gerekiyor” dedi.
Her yıl GSO olarak firmaları ödüllendirmek İçin; “Gaziantep’in Yıldızları Ödül Töreni” düzenlendiğini hatırlatan Özpolat, törende ARGE ve Endüstriyel Tasarım yapan firmaları ayrı bir kategoride değerlendirip ödüllendirdiklerini bu şekilde firmaların ARGE ve tasarıma daha fazla önem vermelerini sağlamayı amaçladıklarını ifade etti.
Son 20-25 yıla bakıldığında ARGE ve tasarıma önem veren şehirlerin, ülkelerin geliştiğini çok rahatlıkla görebildiklerini anlatan Özpolat ,“Biz de bunu başarabiliriz. Bizim her şeyimiz var. Devletimiz ARGE ve tasarım alt yapısı eğitimi için her türlü desteği veriyor. Bize düşen burada yetişen elemanları alıp firmalarımızda kendilerine gereken desteği ve fırsatı vermektir. Bu elamanların istihdam edilmesi bize mutlaka artı yönde fayda sağlayacaktır. Bunu başaracak güç ve azim bizde var. Yeter ki el birliği ile omuz omuza çalışmalarımızı sürdürelim” ifadelerini kullandı.

Toplantıda daha sonra, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, AR-GE ve Tasarım Merkezleri Daire Başkanı Fatih Kemal Öztürk ve Yeminli Mali Müşavir Hüseyin Karslıoğlu ARGE ve Tasarım konusunda sunumlar yaptı.

ARGE ve tasarım merkezi olma şartları hakkında bilgi veren Öztürk bu şartların, AR-GE Merkezinde araştırmacı ve teknisyen statüsünde çalışacak en az 15 (30) tam zaman eşdeğer AR-GE personeline sahip olunması, AR-GE Merkezinde, Ar-Ge veya tasarım projelerinin bulunması, AR-GE ve destek personelinin AR-GE Merkezinde çalıştığının fiziki kontrolünü yapacak mekanizmalara sahip olunması, AR-GE veya tasarım faaliyetlerinin yurt içinde gerçekleştirilmesi, AR-GE Merkezlerinin ayrı bir birim şeklinde örgütlenmiş ve tek bir yerleşke veya fiziki mekan içinde yer alması olduğunu kaydetti.

AR-GE ve tasarım merkezi olan firmaların ARGE ve tasarım harcamalarında devletin sağladığı teşvik ve destekleri olduğunu dile getiren Öztürk, “Bunlar; vergi indirimi, sigorta pirimi desteği, gelir vergisi stopajı desteği, damga vergisi istisnası ve gümrük vergisi istisnasıdır” diye konuştu.
Toplantı ARGE ve Tasarım Merkezi kurmak isteyen firmaların Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilileriyle bire bir görüşmeler yapmasıyla sona erdi.