Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) iş birliğinde, ‘’Yeşil Sanayi Destek Programı’’ ve AB Yeşil Mutabakatı kapsamında ‘’İşletmeleri Bekleyen Değişimler ile Yeşil Dönüşümün Verimliliğe ve Rekabete Etkisi’’ konulu bilgilendirme toplantısı Gaziantep Sanayi Odası Mesleki Eğitim Merkezi’nde (GSOMEM) gerçekleştirildi.
Toplantıya KOSGEB Başkan Yardımcısı Bilal Kendirci, GSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Başar Küçükparmak ve Emine Ferhan Sağım, GSO Yönetim Kurulu Üyesi ve GSOMEM Yönetim Kurulu Başkanı Ali Can Koçak, GSO Yönetim Kurulu Üyesi Bora Tezel, KOSGEB Gaziantep İl Müdürü Muhammed Paksoy, Dünya Bankası Uzmanı Gürhan Mamaklıoğlu, KOSGEB Proje Yönetimi Dairesi Başkanlığı Sürdürülebilirlik Destekleri Müdürü Firdevs Kılıç, GSO Genel Sekreteri Yusuf İzzettin İymen, KOSGEB yetkilileri ve firmalardan gelen temsilciler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren GSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Başar Küçükparmak, “Gaziantep, Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgesine sahip, yıllık 10 milyar doların üzerinde ihracat yapan, şehirler bazında 6. büyük ekonomiye sahip kent konumundadır. Bunu geliştirmek ve devamlı kılmak için de yeniliklere hızla adapte olmak durumundayız. Günümüz dünyasında firmalarımızın sürdürülebilirliği için artık yeşil sanayi ve döngüsel ekonomiye uyum bir zorunluluk haline gelmiştir. Yürütülen çalışmalar kamu tarafından da desteklenmekte, 2026 yılında başlaması öngörülen AB Yeşil Mutabakatı kapsamında sınırda karbon düzenlemesine hazırlanması için önemli destekler verilmektedir’’ dedi.
Küçükparmak, “Firmalarımızı; yenilenebilir enerji, kaynak verimliliği, atık yönetimi, döngüsel ekonomi gibi farklı alanlarda KOSEGEB tarafından sanayinin yeşil dönüşümü için 14 milyon TL’ye kadar verilen desteklerden faydalanarak, dönüşüm süreçlerini tamamlamaya davet ediyorum. Sayın başkanlarıma, tüm katılımcılara çok teşekkür ediyor, toplantımızın hayırlı olmasını diliyorum’’ ifadelerini kullandı.
KOSGEB Başkan Yardımcısı Bilal Kendirci de yaptığı konuşmasında, ‘’Yalın dönüşüm, dijital dönüşüm ve yeşil dönüşüme hem ülke hem sanayi hem de toplum olarak ayak uydurmak zorundayız. Verimliliğe ve tasarrufa dikkat ederek firmalarımızda yüksek üretim maliyetleri noktasında oluşabilecek problemlerin önüne geçmeliyiz. Bu anlamda Gaziantep Sanayi Odası ile gerçekleştirmiş olduğumuz bu ve benzeri programların büyük önem taşıdığını belirtmek isterim. Dönüşüme ayak uydurmak isteyen firmalarımıza yönelik KOSGEB olarak geçen yıl Türkiye geneli 18 milyar dolarlık desteğin 1 milyar dolarını Gaziantep’e verdik ve elimizden gelen her türlü desteği de vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Dünya Bankası Uzmanı Gürhan Mamaklıoğlu, Türkiye iklim değişikliği ve KOBİ’lere etkisi, emisyon ticaret sistemi, karbon vergisi ve döngüsel ekonomi prensipleri hakkında bilgiler verdi.
KOSGEB Proje Yönetimi Dairesi Başkanlığı Sürdürülebilirlik Destekleri Müdürü Firdevs Kılıç da Türkiye Yeşil Sanayi Projesi, destek programı başvuru koşulları, proje teklif çağrıları ve değerlendirme süreçlerini yaptığı sunumla anlattı.
Toplantı soru-cevap kısmının ardından sonra erdi.