Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliği ABD finansmanında İslahiye ve Nurdağı ilçelerinin evsel katı atıklarının çevreye zarar vermeden bertaraf edilebilmesinin sağlanması amacıyla İslahiye’de yapılan katı atık trasfer istasyonu törenle hizmete açıldı.
ABD tarafından finanse edilen ve UNDP tarafından yürütülen “Ev sahibi topluluklar için etkin kentsel atık yönetimi” projesi kapsamında Gaziantep, Fevzipaşa’daki katı atık transfer istasyonunun inşası tamamlandı. İstasyonun açılış törenine, Gaziantep Vali Yardımcısı Halil Uyumaz, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Deniz Köken, İslahiye Belediye Başkanı Kemal Vural, AFAD temsilcileri, ABD Adana Konsolosu Linda Specht ve UNDP Ülke Direktörü Claudio Tomasi katıldı. UNDP Türkiye Ülke Direktörü Claudio Tomasi, açılışta yaptığı konuşmada, UNDP Türkiye Suriye Programı kapsamındaki dayanıklılık geliştirme anlayışının hayata geçtiği en önemli tesislerden birinin açılışını yapmaktan büyük memnuniyet duyduklarını söyledi. Gaziantep’te 350 binden fazla Suriyelinin misafir edilmesiyle artan atıkların Suriye krizi öncesinde tasarlanmış atık yönetim sistemlerinde bazı güçlüklere sebep olduğunu anlatan Tomasi, “Temmuz 2015’te başlattığımız bu proje, katı atıkların yönetimini odağa alarak, il yönetimi tarafından atık yönetimine ilişkin yaşanan zorlukların üstesinden gelinmesine destek oluyor. Bu açılış, donörümüz ABD ve yerel düzeyde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, AFAD ve GAP Bölgesel Kalkınma İdaresi ile Suriye krizinin etkilerine müdahale etme ve bölgedeki kriz ile ortaya çıkan fırsatları değerlendirme konusundaki ortak çabamız ve hedefimizi bir kez daha ortaya koymaktadır. İnanıyoruz ki, geliştirilmiş insan kaynakları ve altyapı kapasitesi, kapsamlı ve sürdürülebilir kalkınmanın yanı sıra daha güçlü ve dirençli bir bölgesel ekonomiye katkıda bulunacaktır” dedi.
Yavuzeli ve Araban’da da yapılacak
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Köken de dünyanın paylaştıkça güzelleştiğini belirterek, paylaştıkça güzelleşen yeni yaşam alanlarının huzur verdiğini dile getirdi. İnsanların yaşamlarına başkalarının kastettiği bir durumda kaos ortaya çıktığını aktaran Köken, Gaziantep’te 350 binden fazla mültecinin ağırlandığını ve bunun getirdiği zorlukları anlattı. Katı Atık Transfer İstasyon çalışmasının çok faydalı ve başarılı olduğuna dikkati çeken Köken, “Bunun aynısını yine Yavuzeli ve Araban bölgesinde yapacağız ve gerekirse büyükşehirin kendi içinde de bu tür çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Bu yatırımların hiçbirisi 50 yıl, 100 yıl yok olmayacak. Bir şeyi verdiğiniz zaman bitiyor. Bizim kalıcı çözümler bulmamız lazımdı, bu da kalıcı çözümlerimizin en önemlisi” ifadelerini kullandı.
İslahiye Belediye Başkanı Kemal Vural ise, “Biz Suriye’nin karışmasından çok rahatsızlık duyan bir ülkeyiz. Onların bu şekilde yaşamasını en az sizler kadar istemiyoruz. Fakat düşünün ki, 66 bin nüfuslu bir İslahiye ilçesinde 50 bin Suriyeli kardeşimize ev sahipliği yapıyoruz. Bu bizim için onur ve şereftir. Ama bizim asıl isteğimiz evlerine dönmeleri kendi topraklarında yurtlarında barış huzur ve mutluluk içinde yaşamalarıdır” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından protokol, kurdele keserek istasyonun açılışını yaptı.
Katı atık transfer istasyonu
Katı Atık Transfer İstasyonu projesinin odak bölgelerinden olan Gaziantep, 350 binden fazla Suriyeliye ev sahipliği yapıyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Suriyelilerin gelişiyle nüfus artışından kaynaklanan ek atık üretimi, yılda 550 bin tondur. Dolayısıyla, güçlendirilmiş belediye hizmetleri ve altyapı, ev sahibi topluluklarının yanı sıra çok sayıda Suriyeliyi barındıran illerin en zorunlu gereksinimlerinden biridir. ABD tarafından finanse edilen ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, GAP Bölge İdaresi ve Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ortaklığında yürütülen 3 milyon dolarlık proje kapsamında Fevzipaşa beldesindeki katı atık transfer istasyonu, Suriyeli nüfusun artışı nedeniyle Gaziantep Belediyesinin atık toplama ve yönetimi konusunda karşılaştığı baskıyı ortadan kaldırmayı hedefliyor. Proje, Gaziantep ilindeki İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde bulunan çöp sahalarının rehabilitasyonunu ve etkin atık transferini odağına alıyor.
Tören sonrasında tesisi gezen heyettekilere ve ABD Konsolosu Specht’e kırmızı pul biberi ve yöresel salça hediye etti.