Meriç, “Vize çilesinin nedenlerinin tüm yönleriyle araştırılması, çözüm üretilmesi için hazırladığım Araştırma Önergesini Meclis Başkanlığı’na sundum” dedi.
Vize red kararlarının ihracatçı, nakliyeci, tur şirketlerinin yanı sıra sanatçıları ve gençleri mağduriyetten ettiğini belirten Meriç, “3 yıldır devam eden, son bir kaç aydır ise artarak genişleyen, iktidar tarafından çözülelemeyeceği de aşikar olan vize sorununun meclis çatısı altında araştırılması ve çözüm üretilmesi kaçınılmaz olmuştur” dedi.
CİDDİ ARTIŞ YAŞANIYOR
“Turistik, iş veya eğitim amacıyla yurt dışına gitmek isteyen vatandaşlarımızın vize başvurularına verilerin ret kararlarının sayısında ve vatandaşlarımızın vize müracaatlarını reddeden ülke sayısında çok ciddi artışlar meydana gelmiştir” diyen Meriç, “Schengen vizesi müracaatlarında geçtiğimiz yıl %15 dolaylarında olan ret oranı şimdilerde %50 civarına yükselirken, Schengen bölgesi ülkeleri dışındaki AB üyesi ülkeler, ABD, İngiltere ve Kanada gibi ülkeler de vatandaşlarımızın vize başvurularına çoğunlukla ret yanıtı veren ülkeler listesine dahil olmuştur. Vize başvurularındaki kontenjanların beşte bir oranına düşürülmesi, vize randevu sürelerinin çok ileri tarihlere verilmesi, başvuruların neticelendirilme süresinin aşırı uzaması, müracaatlarda gerekli belge sayısının artırılması ve nihayetinde gittikçe artan sayıda başvurunun reddedilmesi, ülkemizde her kesimden vatandaşımızı mağdur etmektedir. Yurt dışı fuarlara katılmak veya yabancı müşterileriyle ikili görüşmeler gerçekleştirmek zorunda olan ihracatçılarımızın küresel pazardaki rekabet gücü, vize engeli nedeniyle aşınmaktadır” şeklinde konuştu.
TIRLARLA TAŞINMASINA SEBEP OLUYOR
Meriç, “Uluslararası taşımacılık sektörümüzün önüne konulan tarife dışı vize talepleri, ihracat ürünlerimizin yabancı tırlarla taşınmasına sebep olmaktadır. Uzayan vize başvuru süreleri ve artan vize ret sayıları nedeniyle, yurt dışı turlar düzenleyen şirketlerimiz, tur iptalleriyle ve cezai ödemelerle karşılaşmaktadırlar. Sanatçılarımız vize müracaatlarının ret ile sonuçlanmasıyla konserlerini iptal etmek durumunda kalmaktadırlar. Yurt dışında yaşayan eşlerinin veya çocuklarının yanına yerleşmek için aile birleşimi vizesi müracaatında bulunan vatandaşlarımız bir yılı aşmasına rağmen randevu tarihi alamamakta, bu nedenle de ailesini görememektedir. Eğitim amacıyla yurt dışına gitmek isteyen gençlerimizin yurt dışı eğitim hayalleri vize engeli nedeniyle sekteye uğramaktadır. Farklı ülkeleri görmek ve diğer kültürleri deneyimlemek isteyen vatandaşlarımız ise yine vize engeli nedeniyle planladıkları seyahatleri gerçekleştirememektedirler”