Nizip Ticaret Odası karbon ayak izi çalışmaları için kolları sıvadı

Nizip Ticaret Odası (NTO) ve Gaziantep Sanayi Odası (GSO) işbirliğinde Yeşil Dönüşüm Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi.

Nizip Ticaret Odası karbon ayak izi çalışmaları için kolları sıvadı

NTO’da düzenlenen toplantıda, firmaların AB Yeşil mutabakat sürecine uyumlarında strateji belirlemelerine katkı sunmak amacıyla bilgilendirmeler yapıldı.

Düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan NTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özyurt, “Dünya ekonomisi, salgının beraberinde getirdiği güçlüklerin yanı sıra birçok alanda sınanmakta olduğu zor bir dönemden geçmektedir.”dedi.

Avrupa Yeşil Mutabakatı süreci ile Döngüsel Ekonomi temalarında özellikle sınai sektörlerde büyük bir değişim başladığını belirten NTO Başkanı Mehmet Özyurt şunları dile getirdi: “21. yüzyıl, dijital ve yeşil dönüşümü küresel gündemin merkezine taşımıştır. Bununla birlikte Ticaret Bakanlığımız koordinasyonunda 2021’de yeşil mutabakat eylem planı yayınlanmıştır. Eylem Planı, 9 ana başlık altında toplam 32 hedef ve 81 eylemi içermektedir.  Firmalarımızın ekonomimizin lokomotifi olan üretim ve ihracatımızda rekabetçiliğini koruyup geliştirerek küresel ısınma ve iklim değişikliği karşısında doğaya duyarlı üretim ve ticaretin devamını, dijitalleşme, sanayi 4.0 gibi unsurlara biran önce entegre olması artık bir zorunluluk haline gelmiştir. 2026 yılında uygulanması hedeflenen Sınırda Karbon Düzenlemesi ise ülkemiz sanayisi ve ihracat stratejisi için önem taşımaktadır. Ticaret Bakanımız Sayın Ömer Bolat beyin Gaziantep Horasis Küresel Toplantısında açıklamış olduğu destekler bizler için önemlidir. Bakanlık olarak ihracatçı firmalarımızın yeşil dönüşüm içinde ihtiyaç duyacakları belge ve sertifika çalışmalarını, marka desteklerinden faydalanan firmalarımızın karbonsuzlaşma yol haritası ve karbon ayak izi hesaplanması gibi konularda KOBİ’lere danışmanlık hizmeti ve destek paketi verildiğini belirtmiştir. Birliğimizin öncülüğünde kurulan TOBB Karbon platformu, bir karbon emisyonları hesaplama ve raporlama aracıdır. Şirketlerin kendi tüketim verileriyle karbon emisyonlarını hesaplamalarına olanak sağlamaktadır. karbon.org.tr adresinden kaydolarak herhangi bir teknik bilgi gerekmeden ISO 14064 ve GHG Protokol ile uyumlu karbon ayak izini hesaplayabilir ve raporunuzu oluşturabilirsiniz. Ayrıca KOSGEB tarafından önümüzdeki süreçlerde Dünya Bankası ile desteklenen ve KOSGEB tarafından yürütülen ‘Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’ ile sanayi sektörünün yeşil dönüşümü sağlanacağı belirtilmiştir. Bu desteğin de bir an önce yayınlanmasını bekliyoruz. Yeşil dönüşümle birlikte bölgemizdeki sanayinin ve ihracatın artması istihdama da katkı sağlayacaktır. GSO işbirliği ile düzenlediğimiz bu toplantının firmalarımıza faydalı olmasını diliyorum. Başta GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi olmak üzere, GSO Yönetim Kurulu Üyeleri GSO MEM Yönetim Kurulu Başkanı Ali Can Koçak ve GSO Model Fabrika Yönetim Kurulu Başkanı Bora Tezel, GASBEM Yönetim Kurulu Üyesi Hüsamettin Selçuk, GSO Genel Sekreter Yusuf İzzettin İymen’ne teşekkür ederiz. Ayrıca sunumlarıyla katkı sağlayacak olan Gaziantep Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Pınar Kocabey Çiftçi’ye teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Exit mobile version