ÖZDURAK: Bölgenin küllerinden doğma çabasına katkı sunmaya çabalıyoruz.

Gaziantep Ticaret Odası (GTO), 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan deprem felaketinin ardından hasar alan binaların inşa edilmesi veya iyileştirilmesi sürecinde yerinde dönüşüm uygulamalarını konuşmak üzere bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

ÖZDURAK: Bölgenin küllerinden doğma çabasına katkı sunmaya çabalıyoruz.

“Orta Ve Ağır Hasarlı Binaların Yerinde Dönüşüm Uygulamaları” konulu toplantı inşaat sektörünün GTO’daki temsilcilerinden “Mimarlar – Mühendisler – Yapı Denetim Firmaları Meslek Komitesi” öncülüğünde, Gaziantep Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan GTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Taner Özdurak, depremin verdiği maddi ve manevi hasarların ardından şu an gelinen noktanın yeniden yapılanma, yeniden ayağa kalkma süreci olduğunu belirterek, Oda olarak bölgenin küllerinden doğma çabasına katkı sunmaya çabaladıklarını söyledi.

Özdurak, “Bundan 7 ay önce bölgemizde yaşanan ve sayısı belki de milyonları aşan binanın hasar almasına, yıkılmasına sebep olan deprem felaketi odağımızı güvenli binalara çevirdi. Depremin verdiği maddi ve manevi hasarların ardından şu an geldiğimiz nokta: yeniden yapılanma, yeniden ayağa kalkma süreci… Doğal afetler her zaman insanlık için ciddi bir tehdit oluşturmuştur. Bu tehditleri minimize etmek için önlem alabiliriz. Bunun en etkili yollarından biri de binalarımızı depreme karşı dayanıklı hale getirmek ve bu konuda farkındalık yaratmaktır. Oda olarak, bölgenin küllerinden yeniden doğma çabasına katkı sunabilmek için çabalıyoruz.” Diye konuştu.

Yerinde dönüşüm sürecinin binaları depreme karşı daha dirençli hale getirirken ekonomik büyümeyi de desteklediğini ifade eden Özdurak şunları söyledi:

Mevcut binaların yerinde dönüşümü, hem can güvenliğimizi hem de ekonomik sürdürülebilirliğimizi korumamız için kritik bir öneme sahiptir.

Yerinde dönüşüm süreci, binalarımızı depreme karşı daha dirençli hale getirirken, çevre dostu uygulamaları da teşvik eder. Aynı zamanda, bu tür projeler ekonomik büyümeyi destekler, inşaat sektörüne istihdam sağlar ve yerel ekonomileri canlandırır. Devletimizin depremzede vatandaşlarımıza hibe ve kredi olanağı sunduğu Yerinde Dönüşüm Modeli belki kayıplarımızı geri getirmez ama yaraların sarılmasını destekleyebilir.”

 

ALAN: Gaziantep’te 14 bin 360 bina ağır hasarlı

Toplantıda konuşan ve Yerinde Dönüşüm Modeline ilişkin detayları katılımcılarla paylaşan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hasan Alan, Gaziantep’te 300 bin yapının hasar tespitinin yapıldığını ve 14 bin 360 binanın ağır hasarlı olduğunu söyledi.

Alan, “Hasar tespit çalışmalarını yaklaşık 1,5 ayda tamamladık. İlimizde ilk etapta yapılan hasar tespit çalışmalarında 6 bin 100 civarında acil yıkılacak ya da yıkılmış bina vardı. Hızlı bir şekilde bu binaların enkazını kaldırmak için ihale süreçlerini tamamladık ve enkazları kaldırdık. Ağır hasarlı binalarla ilgili 14 bin 360 civarında bina var. Bunların tamamının ihale süreçlerini tamamladık, dokümanlarını gönderdik. Komisyonlar tarafından ihaleler yapıldı. İlimizde an itibariyle 14 bin 360 binanın 6 bini yıkıldı.” Diye konuştu.

 

Gaziantep 24. Dönem Milletvekili Halil Mazıcıoğlu, GTO Yönetim Kurulu ve “Mimarlar – Mühendisler – Yapı Denetim Firmaları Meslek Komitesi” Üyesi Ahmet Özgözükara ve çok sayıda katılımcının yer aldığı toplantı soru cevap ile tamamlandı.

Exit mobile version