Sistem Global Danışmanlık Gaziantep Bölge Koordinatörü Yeminli Mali Müşavir Erol Çember, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde birçok sanayi kuruluşunun Ar-Ge ve Tasarım Merkezi kurabilme kapasitesine sahip olmasına rağmen sağlanan teşvik ve desteklerden bilgisi olmadığı için yararlanamadığını söyledi.
Sistem Global Danışmanlık Gaziantep Bölge Koordinatörü Çember, yaptığı açıklamada, Türkiye ekonomisinin her geçen gün daha da büyüdüğünü ve geliştiğini ve belirtti. Türkiye’nin bu büyümesinde özel sektörün, özellikle de sanayi sektörünün çok önemli rol üstlendiğine dikkati çeken Çember, mevcut ülke kalkınmasının sürdürülebilmesi ve daha da ileriye taşınabilmesi için sanayinin çok daha rekabetçi bir yapıya taşınması gerektiğinin altını çizdi. Yeni ve yenilikçi fikir, buluş, proje ve endüstriyel araştırmaların modern ekonomilerin en mühim unsuru olduğunu vurgulayan Çember, yenilikçi çalışma ve araştırmaların büyüme ve gerçek refahın kaynağı haline geldiğini ifade etti. Çember, “Ülkemizin uluslararası rekabet gücünün geliştirilmesini sağlayacak en önemli husus, bilim ve teknolojide sağlayacağımız ilerlemedir” diye konuştu.
Bilhassa Ar-Ge ve inovasyon kültürünü, becerisini ve kapasitesini artırmanın ekonomik ve sosyal hedeflere ulaşmada kilit rol üstleneceğini kaydeden Çember, bu alanlardaki yetkinliğin arttırılması için devlet tarafından değişik destek programları ve mekanizmaları geliştirilip uygulandığını anlattı. Bunların sürekli güncellenerek iyileştirildiğini söyleyen Çember, bu kapsamda Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerinin desteklenmesi konusunda önemli yasal düzenlemelerin yürürlüğe girdiğini ifade etti. Ar-Ge ve tasarım projelerini desteklemek amacıyla geliştirilen önemli mekanizmalardan birisinin de Ar-Ge ve tasarım merkezleri olduğunu hatırlatan Çember, merkezlerle teknolojik bilgi üretim kapasitesini güçlendirme, yüksek kalite ve standartlarda ürünler geliştirme ve nitelikli iş gücü istihdamını artırmanın hedeflendiğini dile getirdi.
Ar-Ge ve tasarım merkezlerine destekler
Yeminli Mali Müşavir Çember, Ar-Ge ve tasarım merkezi kuran firmalara da önemli destek ve muafiyetler sağlandığına dikkat çekerek, işletmelerin Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerine daha çok yatırım yapmaya özendirmeyi hedefleyen bu düzenlemelerin en çekici tarafının barındırdığı teşvik ve destekler olduğunu vurguladı.
Hem Ar-Ge ya da tasarım merkezi kurma hem de bu teşviklerden faydalanılması fırsatının kaçırılmamasını isteyen Çember, “Ar-Ge ve tasarım destekleri kimi zaman işletmeye fon girişi, kimi zaman da işletmeden fon çıkışını azaltması uygulanmalarıyla şekillenmiştir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde birçok sanayi kuruluşu Ar-Ge ve tasarım merkezi kurabilme kapasitesine sahipken devletin sağladığı teşvik ve desteklerden bilgisi olmadığı ve güncel yasal düzenlemeleri takip edemediği için teşvik ve desteklerden yaralanamıyor. Oysa Ar-Ge ve tasarım merkezi kuran sanayi işletmeleri, kurumlar vergisi indiriminden, gelir vergisi stopajı teşvikinden, sigorta primi işveren hissesi desteğinden, damga vergisi istisnasından ve gümrük vergisi istisnası ile bir çok avantajdan yararlanma imkanlarına sahip” dedi.
Bölgede danışmanlık hizmeti veriyor
Çember, Sistem Global Danışmanlık firmasının Türkiye’de olduğu gibi Gaziantep ve Çukurova’yı da içine alan bir bölgede Ar-Ge ve tasarım teşviklerine yönelik uygulamalar hakkında farkındalık oluşturma misyonuyla danışmanlık hizmeti verdiğini ifade etti. Çember, “Gerek düzenlediğimiz eğitim seminerleri yardımıyla, gerekse de sektör temsilcilerinin yasal düzenlemeler hakkında bilgilendirilmesi yoluyla, sanayicilerimizin bu konularda bilgi sahibi olabilmeleri ve sağlanan bu teşviklerden faydalanabilmeleri, ülke ekonomisine daha fazla katkı yapmalarını sağlayabilmeleri için çalışmalarımızı yürütmeye devam etmekteyiz” şeklinde konuştu.
Çember, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için sanayi sektörüne, bu sektörün de büyümesi ve gelişmesi için ise yeni düzenlemelerin oluşturduğu fırsatlardan etkin bir şekilde yararlanması gerektiğini vurguladı. Ülkenin 2023 hedeflerini ve sanayicilerin yeni fırsatlardan en iyi şekilde yararlanmasını çok önemsediklerini dile getiren Çember, “Bu nedenle sanayi kuruluşlarımızın ilgili mevzuat hükümlerini ayrıntılı olarak değerlendirebilmeleri ve uygulama süreçlerini gerçekleştirmelerinde katkı sunmaya büyük önem veriyoruz. Yapılan bu yasal düzenlemelerle, gerek Ar-Ge ve gerekse tasarım merkezlerinin sayısının giderek hızla artacağını ve ülke ekonomisine beklenen ve arzu edilen katkıyı sağlayacağına inancımız tamdır” diye konuştu.