Sessiz katile dikkat !

Karbonmonoksit zehirlenmelerinde çocuklar daha fazla risk altında Özel Gaziantep Anka Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Ayas , kış aylarında meydana gelen karbonmonoksit zehirlenmelerine dikkat çekti. Zehirlenmeden çocukların yetişkinlere oranla daha çabuk etkilendiğini söyleyen Özel Gaziantep Anka Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Ayas, “Hem yetişkinler hem de küçük çocuklar risk […]

Sessiz katile dikkat !

Karbonmonoksit zehirlenmelerinde çocuklar daha fazla risk altında

Özel Gaziantep Anka Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Ayas , kış aylarında meydana gelen karbonmonoksit zehirlenmelerine dikkat çekti.

Zehirlenmeden çocukların yetişkinlere oranla daha çabuk etkilendiğini söyleyen Özel Gaziantep Anka Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Ayas, “Hem yetişkinler hem de küçük çocuklar risk altında ,ancak küçük çocuklar çok daha savunmasız olduğu için bu konuda ailelerin bilinçli olması gerek. Çocuklarda zehirlenme belirtileri daha erken kendini gösterir.Zehirlenmenin erken fark edilmesi de olası ölümlerin önüne geçilmesini sağlar” dedi

 

Karbonmonoksitin ,renksiz, kokusuz ve tatsız bir gaz olduğu için hissedilmesi ve saptanmasının  zor olduğunu söyleyen Özel Gaziantep Anka Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Ayas, şu bilgileri verdi

 “Vücuda solunum yolu ile giren ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engelleyen karbonmonoksit , zehirlenme ve ölümlere neden olur.Karbon monoksit zehirlenmeleri sıklıkla; kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir.

Zehirlenmenin belirtileri, kanımızda oksijen taşıyan hemoglobinin bu işlevinin karbonmonoksit tarafından engellenmesi ile ilgilidir. Vücuttaki kan dolaşımı içerisinde oksijen taşınmasını sağlayan hemoglobin adında kırmızı kan hücreleri vardır. Havada çok fazla miktarda karbonmonoksit olduğu zaman, bu hücreler oksijen yerine teneffüs edilen karbonmonoksiti taşımaya başlar.Karbonmonoksitin hemoglobine bağlanması oksijenden ortalama 200 kat daha hızlı ve çok sıkıdır. Bu nedenle vücut organlarının kana karışan karbonmonoksitten etkilenmesi fazla zaman almamaktadır.Çocukların  vücutları bir yetişkine göre bu gaza  karşı daha duyarlıdır. Bu nedenle zehirlenme çok hızlı olur. “

“Çocuklar daha fazla risk altında”

Zehirlenme belirtilerinde şiddetinin  kişiden kişiye göre değiştiğini dile getiren Özel Gaziantep Anka Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Ayas, özellikle anne karnındaki bebek , çocuk ve yaşlıların karbonmonoksitten etkilenmede daha fazla risk altında olduğunu yineledi.

 “Doğmamış bebeklerin kan hücreleri yetişkin kan hücrelerine göre daha kolay karbon monoksit bağlanırlar. Bu da doğmamış bebeği karbon monoksit zehirlenmesine karşı daha hassas hale getirir.Çocuklar yetişkinlere göre daha sık nefes alıp verirler. Bu yüzden bebeklerde olduğu gibi çocuklar da yetişkinlere göre karbonmonoksite daha duyarlıdır.”

“Erken fark edilmezse ölümle sonuçlanır”

Karbonmonoksit zehirlenmesinin ilk belirtilerinin  uyku hali, baş ağrısı , baş dönmesi, bulantı, kusma ,nefes darlığı, halsizlik şeklinde olduğunu ve çocuklarda  bu belirtilerin daha çabuk hissedileceğini  belirten Özel Gaziantep Anka Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Ayas ,karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmelerin  ölümle sonuçlanabileceğini dile getirdi .

Özel Gaziantep Anka Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayas,karbonmonoksit zehirlenmelerinde yapılacak ilk müdahale ve tedavi ile ilgili şunları söyledi :

“Öncelikle zehirlenene yardım eden kişi,  kendisini de korumalıdır.Önce kapı ve pencere açılıp hava akımı sağlanmalı .Zehirlenmeden etkilenen kişi ,hızla ortamdan uzaklaştırılmalı, açık havaya çıkarılmalı ve 112 Acil Yardım Servisi aranmalıdır.Hastanede hastanın durumu değerlendirilerek temel yaşam desteği sağlanır. Mümkün olan en kısa zamanda Hiperbarik Oksijen tedavisine alınması hayat kurtarıcı, sakatlık riskini azaltıcı ve hastanın yoğun bakımda kalma süresini azaltıcı etkiye sahiptir. “

“Karbonmonoksit dedektörü zehirlenmelerin önüne geçer”

Karbonmonoksit zehirlenmelerine maruz kalmamak için yatarken sobaların  söndürülmesi, şofben vanalarında sızma olup olmadığının  kontrol edilmesi ,bacaların tıkanık olmadığından emin olunması gerektiği konusunda uyarıda bulunan  Özel Gaziantep Anka Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Ayas, özellikle soba bulunan evlerde  zehirlenmelerinin önüne geçmek amacıyla karbonmonoksit dedektörü bulundurulmasının iyi olacağını söyledi.

Exit mobile version