s
Rick T Cartman / Mynet Haber
Eskiden olduğundan çok daha zor artık, bunu kimse inkar edemez herhalde…
Facebook’ta arkadaşlıktan çıkardığınızda yeterince medeni olmamakla damgalanacağınız; çıkarmasanız her Allah’ın günü ayrılık sonrası paylaştığı fotoğrafları, mesaj dolu şarkıları, videoları göreceğiniz berbat bir süreç.
Instagram’da takibe devam ettiğinizde Ana Sayfa yerine Arama sekmesinden sürekli onun profiline bakıp nasıl da iyi vakit geçirdiğine üzüleceğiniz, takibi bıraksanız gizli profile düşeceğiniz için ara sıra onu görme isteğinizi gerçekleştiremeyeceğiniz bir çıkmaz. İki ucu hakikaten de sorunlu bir değnek…
Sosyal medya eğlence, haber alma ve iletişim anlayışlarımızı değiştirdiği kadar, ayrılık sonrası sancılarımızın seviyesini de arttırdı. Eski sevgililer eski kalamıyor, ilişkiler bitemiyor, yeni sayfalar öyle kolayca açılamıyor.
Sıkıntı öyle büyük ki, davranış biliminin duruma el atması kaçınılmaz oldu.
Brunel Üniversitesi’nde (İngiltere) görev yapan Psikolog Tara Marshall, 2015’ten bu yana araştırmalarını Facebook başta olmak üzere sosyal medyanın ilişkilere etkisi üzerine yönlendirmiş durumda.
Dr. Marshall’a göre bu ‘çevrimiçi takipler’, üzerinizde onu sokakta görmenizin yarattığından çok daha büyük problemler yaratıyor. Üzüntünüzün ve endişenizin bir türlü geçmemesinin, kötü hislerin gittikçe artmasının, duygularınızı ve kafanızı toparlayamamanızın en büyük etkeni; ne yazık ki onu sürekli olarak takip ediyor olmanız.
Stalking diye tabir ettiğimiz bu aşırı gözlemleme durumu, kaybettiğiniz şeyleri daha fazla düşünmenize, kendinizi gittikçe daha yalnız hissetmenize de ön ayak oluyor.
Peki ne mi yapmak lazım? Tara Marshall ve ekibinin Science Direct’te yayınlanan makalelerinde gayet güzel öneriler mevcut:
1. Dijital kırıntılardan kurtulun.
Sosyal medya profillerinizde size eski sevgilinizi hatırlatacak her şeyden kurtularak başlayabilirsiniz. Birlikte etiketlendiğiniz fotoğraflardaki etiketinizi kaldırabilir, onunla dolu fotoğraf albümlerinizi saklayabilir/silebilir, hattâ onun altına yorum yazdığı paylaşımlarınızı dahi silebilirsiniz.
Çünkü sosyal medya anıları parlatmakta çok başarılı; sizi devam etmekten alıkoyacak anıları bile.
2. Bloklayın, gizleyin.
Kendinizi toparlayıncaya kadar en azından, ayrılık sonrası medeniliğinden bir süre ara verebilirsiniz.
Instagram, Twitter ve Facebook’tan takibi bırakmak, yetmediyse Facebook’ta arkadaşlıktan çıkarmak bile yerinde olacaktır. Böylelikle eski sevgilinizle ilgili bir güncelleme almayacaksınız, kırılmaya yatkın kalbinize, delirmeye yakın aklınıza iyi davranmış olacaksınız.
3. Arkadaşlarınızdan yardım isteyin.
Yukarıda belirttiğimiz iki adımı uygularken farketmeden biraz cömert davranabilirsiniz tabii; “Bu fotoğraf da şu klasörde kalsın, güzel günler hatrına…” cümlesini hangimiz kurmadık ki?
Böyle bir durumlara karşın, çok güvendiğiniz bir arkadaşınızdan yardım isteyebilirsiniz. Birkaç saatliğine arkadaşınıza emanet edeceğiniz bilgisayarınız, anılardan arınmış bir şekilde size geri dönecektir.
4. Sosyal medyadan tamamen uzaklaşın.
Kendinize güvenmiyorsanız, son ve kesin olan adım bu.
Takibi bırakmanıza, arkadaşlıktan çıkarmanıza rağmen durup durup onun profiline bakmaya meyilliyseniz; sosyal medya hesaplarınızı bir süreliğine dondurabilir, telefonunuzdaki uygulamaları silebilir; hattâ bir arkadaşınızdan, ya da örneğin kardeşinizden şifrenizi değiştirmesini ve size söylememesini rica edebilirsiniz.
Ayrılık zor şey. Artık daha da zor şey…
Bu zorlukla baş etmenin, yenilenmenin bir yolu da sosyal medyanın nimetlerinden olmaksa; bir süre uzak durmakta fayda var.
Kaynaklar: psychologytoday.com [1], [2], sciencedirect.com