Sünnet deyip geçmeyin!

Okulların kapanması ile birlikte aileleri uygun yaşa gelmiş çocuklarını sünnet ettirme telaşı sardığını belirten Özel Deva Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Mesut Siğa, sünnetin çocuklarda psikolojik ve bedensel olumsuzluklar oluşturmadan uygun şartlarda yapılması hususunda uyardı. “Yenidoğan Sünnetini Öneriyoruz” Sünnet için en uygun zamanın doğumdan sonraki ilk 45 gün olduğunu belirten Siğa, özellikle yenidoğan dönemi, yara […]

Sünnet deyip geçmeyin!

Okulların kapanması ile birlikte aileleri uygun yaşa gelmiş çocuklarını sünnet ettirme telaşı sardığını belirten Özel Deva Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Mesut Siğa, sünnetin çocuklarda psikolojik ve bedensel olumsuzluklar oluşturmadan uygun şartlarda yapılması hususunda uyardı.

“Yenidoğan Sünnetini Öneriyoruz”

Sünnet için en uygun zamanın doğumdan sonraki ilk 45 gün olduğunu belirten Siğa, özellikle yenidoğan dönemi, yara iyileşmenin hızlı olduğu, bebekte psikolojik problemlerin görülmeyeceği dönem olması sebebiyle en uygun dönem olduğunu söylüyor.

Ancak bu dönem geçmiş olsa bile fiziksel ve psikolojik olarak hazır olan çocukların sünnet edilmesinde sakınca yoktur. Sünnet önemli bir cerrahi işlem olup çocukların sonraki yaşamlarında ya hoş bir anı olarak ya da büyük bir travma olarak hatırlanacaktır. Çocukların psikolojik durumu değerlendirilmeden zoraki yapılan sünnetler sonrası ruh sağlılığı bozuk bireylerin yetişmesi olasılık dahilindedir. Sünnet aile ve doktor işbirliği ile çocukta psikolojik travma oluşturmadan, en uygun şartlarda yapılmalıdır.

Siğa, “En baştan şunu söylemek gerekir ki; tıbbi,dinsel ve psikolojik bütün kriterler göz önüne alındığında, çocuk ve aile merkezli fayda düşünüldüğünde tartışmasız sünnet için en uygun zaman, doğumdan sonraki ilk 45 gün, yani yeni doğan dönemidir. Bu dönem, bilim dünyasında, neredeyse herkes tarafından kabul görmektedir. Yeni doğan sünnetini, sadece lokal anestezi ile yapan kişi sayısı, Gaziantep ve çevresinde (bir elin parmak sayısını geçmez) neredeyse hiç olmadığından pek bilinmemektedir. Biz Gaziantep Özel Deva Hastanesi olarak, yeni doğmuş olan erkek çocuklara Yenidoğan sünnetini rutin olarak öneriyor ve yapıyoruz.

Yenidoğan sünneti, bebeğin sağlıklı olduğu kanaati oluştuktan sonra 2.günden itibaren yapılabilir. Ancak, hastanemizde doğan bebeklerin “rutin 1.hafta kontrolü” olduğundan, ailelerin 1.haftada sünneti daha çok tercih ettiğini gözlemlemekteyiz”dedi.

Hangi durumlarda yapılmamalı
– Çocuğun doğduğunda ilave bir sistemik hastalığı varsa,
– Genel sağlık durumu bozuksa,
– Enfeksiyon tablosu görülüyorsa,
– Penise ait anomaliler (gömük penis, penil rotasyon, penil deviasyon gibi) varsa,
– Sarılıkla ilgili değerleri çok yüksekse ve bir tedaviye ihtiyaç duyuluyorsa, bu tedavi tamamlanmadan kesinlikle sünnet yapılmamalıdır.

Sünneti Uzmanına Yaptırın

Uzm. Dr. Siğa, temiz ve steril ortamın sağlanması, ekipman ve olası ani bir müdahale (alerji, kanama vb.) açısından sünnetin hastanede, sünnet konusunda uzman bir cerrah tarafından yapılması gerektiğini kaydetti. Siğa, “Ülkemizde, bu eğitimi sadece çocuk cerrahisi ve üroloji uzmanları almaktadır. Hatalı sünnetlerin çoğu hastane dışında yapılan sünnetlerdir. Hekim olmayan veya hekim olsa dahi sünnet konusunda eğitimi ve yeterince deneyimi olmayan, ehil olmayan ellerde yapılan sünnetlerde sıkça hatalar görülmektedir” dedi.

Exit mobile version