Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Valilikten sürücülere kar uyarısı

  Gaziantep valiliği tarafından

 

Gaziantep valiliği tarafından yapılan uyarıda özel araçlarla trafiğe çıkmamaları istenirken, araçların bakımı konusunda sürücülere tavsiyelerde bulundu.
Gaziantep Valiliği tarafından yapılan açıklamada, kar yağışının kentte 2-3 gün daha devam edeceğini belirterek, vatandaşların zorunlu olmadığı sürece özel araçları ile trafiğe çıkmamalarını istedi. Dışarı çıkan vatandaşların toplu taşıma araçlarından faydalanmaları istenen açıklamada, trafiğe çıkan araçların ise kış lastiği, zincir ve çekme halatı gibi avadanlıkları araçlarında bulundurmaları konusunda uyarılarda bulundu.
“Aracınızı kış şartlarına hazırlayın”
Kış ayları, araçlar için zor bir dönem olduğu açıklamada, “Soğuk hava motorun düzgün bir şekilde çalışmasını zorlaştırır. Kar ve buz , aracın çekişini sınırlar. Çukurlar, lastik ve tekerlere zarar verir. Tuz paslanmaya sebep olur. Pek çok parçası sıcak çalışmak üzere tasarlanan araçlara gerekli bakım yapılmazsa, kış aylarında ciddi sorunlar yaşanabilir. Temelde motorun çalışmasından ötürü sıcak olan araçlar için soğuk hava, ilk çalıştırma esnasında büyük sorunlar yaşatabiliyor. Herhangi araca sahip olursanız olun ilave bakımlarla aracınızı zorlu kış şartlarına uyumlu hale getirmek gerekiyor. Tüm periyodik bakımlarınızı zamanında ve düzenli olarak gerçekleştirseniz de kış bakımı ihmal edilmemelidir. Bu zorlu kış şartlarında aracınızı korumak için yapılabilecek basit ve küçük şeyler aslında çok da kolay. Üstelik can ve mal güvenliğiniz başta olmak üzere pek çok kazancıda beraberinde getiriyor” denildi.
V kayışına dikkat
Araçta bulunan V kayışının yaz aylarında genişlediği hatırlatılarak, değiştirilmesi gerektiği belirtildi. Açıklamada, “Yaz aylarında genişleyen V kayışı, özelliğini kaybeder. Kayışı germeniz mümkünse gererek kullanın, aksi takdirde kayışı değiştirmek gerekir. Çünkü gevşek kayış şarjı etkiler, vantilatörün devir daimini yavaşlatır. Dolayısıyla otomobilin sağlıklı çalışmasını etkiler” ifadelerine yer verildi.
Antifriz kullanımı
Açıklamada, radyatör sistemindeki su için antifriz kullanılmasının önemine de dikkat çekilerek, “Radyatör sistemindeki suyun donmaması için antifriz kullanılmalıdır. Soğutma sistemini korozyona karşı korumak için yaz-kış kullanılması gereken antifriz, kışın soğutma sisteminin donmasını önler” ifadeleri kullanıldı.
Hava filtresi
Açıklamada araçlardaki hava filtresinin de kış mevsiminde kontrol edilmesi gerektiği duyurularak, “Kış mevsimi öncesinde hava filtresini kontrol etmek, temizlemek veya kullanılmayacak durumda ise değiştirmek gerekir” ifadesine yer verildi.
“Fıskiyeler ve silecekler ayarlayın”
Kış aylarında cam temizlemekte kullanılan fıskiyelerin ve cam sileceklerinin de önemli olduğu belirtilen açıklamaya, “Cam temizlemeye yarayan fıskiyeler sudaki kireç nedeniyle zamanla tıkanabilir. Fıskiyelerin uçlarını bir iğne yardımı ile açabilirsiniz. Cam sileceklerinin kış aylarının zorlu koşullarında iyi performans göstermesi için aşınmışsa değiştirilmesi gerekir. Yaz aylarının bunaltıcı sıcaklarında silecekler çabuk aşınmış olabilir. Silecekleriniz aşınmışsa, kendiniz de kolayca değiştirebilirsiniz. Böylece yağmurlu ve karlı havalarda görüşünüz önemli ölçüde artar. Alkol içermeyen uygun bir cam silecek sıvısı, cam yıkama sistemini sıfır dereceye kadar donmaktan koruyabilir” denildi.
“Buzlu cama sıcak su dökmeyin”
Açıklamada sürücüler buzlu camları sıcak su dökülmemesi konusunda uyarıldı. Uyarıda, “Buzlu havalarda camınızı temizlemek istiyorsanız, aman dikkat. Donan cama kesinlikle sıcak su dökmeyin cam çatlar. Donmuş camı çözmek için normal çeşme suyu, yavaş ama iyi bir buz çözücüdür. Tedbirlerin baştan alınması ve pratikliği bakımından camların dış yüzeyinin önceden antifrizle silinmesi daha uygundur. İç yüzeylerin ise sıvı sabunla silinmesi durumunda buğulanma engellenir” ifadeleri yer aldı
“Lastiklerin diş derinliklerini kontrol edin”
Uyarıda, otomobilin karlı ve buzlu yolda tutunmasını sağlayan lastiklerin diş derinliği olduğu hatırlatılarak, “İdeal diş derinliğinin 3 milimetre olması gerekir. Eğer kışın karlı ve buzlu yollarda kaymak istemiyorsanız, mutlaka lastiklerinizi kontrol ettirin. Gerekirse değiştirin” ifadeleri kullanıldı.
Elektrik sistemi
Açıklamada, elektrik sisteminin de göçden geçirilmesi istenilerek, “Kışın havadaki nem ortamının artmasıyla, buji kabloları ve distribütör kapağındaki çatlaklardan nem girip otomobil çalışmayabilir. Onun için elektrik sistemini kontrol edin. Kış aylarıyla birlikte araçlarda elektrik sarfiyatı artar. Bu yüzden ilk olarak elektrik marş ve şarj dinamolarının kontrolünü, ikinci olarak da akülerin bakımını mutlaka yaptırın. Akü çok yoruluyorsa akü suyunu, suyundaki asit oranını ve kutup başlarını kontrol edin. Kutup başlarını gres yağı, bulunamıyorsa vazelin yağı ile silin” denildi.
“Yağa sık sık bakın”
Periyodik bakımlara rağmen yağın sık sık kontrol edilmesi gerektiği de belirtilen açıklamada, “Periyodik bakımların dışında kışa girmeden önce motor yağının mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Uzun süre kullanılan yağ, motoru koruma özelliğini kaybeder” ifadelerine yer verildi. Araçların arka camında bulunan ve donma ile buğulanmayı önleyen rezistansın da kontrol edilmesi belirtilen uyarıda, “Arka camdaki donma ve buğulanmayı önleyen rezistansın kontrol edilmesi, herhangi bir problem varsa mutlaka onarılması veya değiştirilmesi gerekir” ifadeleri yer aldı.
Klima ve yakıt filtreleri
Uyarıda, kış mevsimi öncesinde kalorifer ve klima bakımının mutlaka yapılması gerektiği hatırlatılarak, klimalı otomobillerde polen filtresi değiştirilip, kalorifer hortumlarının kontrol edilmesi istendi.
Araç yakıt filtresi ve karbüratörü kontrolden geçirilmesi gerektiği de vurgulanırken, yakıt filtresinin içine kaçacak suyun donması, aracın çalışmasını zorlaştırdığına dikkat çekildi. Ayrıca, karbüratörün içine kir ve tortuların girmesi de yakıt sarfiyatını arttıracağı belirtilerek, aracın istenilen düzende çalışmasını da engelleyeceği ifade edildi. Her zaman aracınızda mutlaka çekme halatı, takoz, zincir ve reflektör bulundurulması gerektiği de ifade edildi.
Seyir halinde yapılması gereken
Açıklamada, karlı ve buzlu havada araçla seyir etmeden önce yapılması gerekenler ve seyir halinde dikkat edilmesi gereken konular hakkında ise şu uyarılarda bulunuldu:
“Hız yapmayın. Emniyet kemerinizi mutlaka takın.Takip mesafelerine mutlaka uyun. Soğuk havalarda aracınızın el frenini kesinlikle çekmeyin. Eğer çekili unutmuşsanız ve donmuş ise, aracı arkadan ve önden hafif hafif iterek ya da üzerine sıcak su dökerek sıkışan frenin açılmasını sağlayın.Aracınızın kilidinin donması durumunda kapıyı açarken anahtarı ısıtın. Güvenliğiniz açısından kapılarınızı sürekli olarak kapalı tutun. Kapı kollarını, elektrikli dikiz aynalarını ve antenleri vazelinle silerek donmayı önleyin.”